Portal Pszczelarski

Ul na kołach w Zamościu 2020

pszczelarstwo lubuskie ul na kołach

Klub Sportowy ERKA Zamość postanowił stworzyć edukacyjny ul na kołach. Projekt bierze udział w konkursie czasopisma "Kronika Tygodnia" - "Bądź Eko w Zamościu".

Koordynatorem budowy "ErKOwego" ula jest trener Ernest Gdula. Jak opowiada on w rozmowie z "Kroniką Tygodnia", projekt jest zwrócony do wszystkich mieszkańców Zamościa, ma charakter przede wszystkim edukacyjny, a jego celem jest zwrócenie uwagi na rolę pszczół w ekosystemie.

Ul będzie zbudowany z odpadów. Jego korpus to konstrukcja stworzona z pozostałości z miejscowego marketu, a dach z resztek paneli podłogowych. Projekt jest zresztą połączymy z akcją zastąpienia plastikowych butelek na rzecz pojemników szklanych lub bidonów w Klubie ERKA Zamość.

Docelowo ul ma mieć koła, przez co będzie można go przemieszczać. W dwie wybrane niedziele w miesiącu trener będzie wraz z chętnymi dziećmi ruszał z nim w miasto, gdzie będzie prowadził prelekcje na temat pszczół dla mieszkańców Zamościa. Na co dzień ul będzie stał w poczekalni sali Klubu. Na jego dachu znajdzie się informacja, jak z niego korzystać, a przy każdej z ramek tabliczki o pożyteczności pszczół i współczesnych zagrożeniach dla nich, oraz sposobach, jak można im pomóc. Klub ma w planach nagrać także film o realizowanym przez siebie projekcie.

Na zgłoszenia w konkursie "Bądź Eko w Zamościu" "Kronika Tygodnia" czeka do 10 marca 2020 roku. Mogą wziąć w nim udział przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, biblioteki, wspólnoty mieszkaniowe, osiedla, organizacje, grupy nieformalne z terenu administracyjnego miasta Zamość.



Liczba wyświetleń artykułu: 522

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Kaczka z pieczarkami i miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem