Portal Pszczelarski

Bartnicy Sudetów - akcja pszczelarska Nadleśnictwa Międzylesie

pszczelarstwo dolnośląskie akcja pszczelarska Bartnicy Sudetów hotel dla pszczół

Nadleśnictwo Międzylesie w województwie dolnośląskim prowadzi akcję "Bartnicy Sudetów". W jej ramach na obszarze Kotliny Kłodzkiej są zakładane hoteliki i ogrody dla dzikich pszczół.

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu przeznaczył na ten cel około 2,3 milionów złotych. Wartość całego projektu to ponad 3,3 miliona złotych. W programie może uczestniczyć praktycznie każdy, kto dysponuje co najmniej 5 arową działką. Na razie hoteliki z ogrodami powstały w gminie Międzylesie: w Gniewoszowie i Goworowie. Organizatorzy czekają na następne zgłoszenia i nie wykluczają, że akcja może wyjść poza obszar Kotliny Kłodzkiej.

Hotele dla pszczół to ule o wymiarach około 1 m sześciennego, wykonane z drzewa modrzewiowego i po części z palet z recyklingu. Wewnątrz umieszczono konstrukcje z rurek trzciny, kory i spróchniałego drewna. Hotele są stawiane w specjalnie tworzonych ogrodach miododajnych, gdzie pojawiły się również tablice informacyjne o życiu pszczół i historii pszczelarstwa.

Leśnicy w ramach akcji "Bartnicy Sudetów" posadzili także ponad 80 tys. drzew biocenotycznych, takich jak lipy czy klony, oraz postawili około tysiąca kłód bartnych z drzewa świerkowego. Wydrążone pnie, które służą jako naturalne ule dla dziki pszczół zawieszono na drzewach w gminach Międzylesie, Bystrzyca Kłodzka i Lądek Zdrój.



Liczba wyświetleń artykułu: 1192

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu