Portal Pszczelarski

Bartnicy Sudetów - akcja pszczelarska Nadleśnictwa Międzylesie

pszczelarstwo dolnośląskie akcja pszczelarska Bartnicy Sudetów hotel dla pszczół

Nadleśnictwo Międzylesie w województwie dolnośląskim prowadzi akcję "Bartnicy Sudetów". W jej ramach na obszarze Kotliny Kłodzkiej są zakładane hoteliki i ogrody dla dzikich pszczół.

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu przeznaczył na ten cel około 2,3 milionów złotych. Wartość całego projektu to ponad 3,3 miliona złotych. W programie może uczestniczyć praktycznie każdy, kto dysponuje co najmniej 5 arową działką. Na razie hoteliki z ogrodami powstały w gminie Międzylesie: w Gniewoszowie i Goworowie. Organizatorzy czekają na następne zgłoszenia i nie wykluczają, że akcja może wyjść poza obszar Kotliny Kłodzkiej.

Hotele dla pszczół to ule o wymiarach około 1 m sześciennego, wykonane z drzewa modrzewiowego i po części z palet z recyklingu. Wewnątrz umieszczono konstrukcje z rurek trzciny, kory i spróchniałego drewna. Hotele są stawiane w specjalnie tworzonych ogrodach miododajnych, gdzie pojawiły się również tablice informacyjne o życiu pszczół i historii pszczelarstwa.

Leśnicy w ramach akcji "Bartnicy Sudetów" posadzili także ponad 80 tys. drzew biocenotycznych, takich jak lipy czy klony, oraz postawili około tysiąca kłód bartnych z drzewa świerkowego. Wydrążone pnie, które służą jako naturalne ule dla dziki pszczół zawieszono na drzewach w gminach Międzylesie, Bystrzyca Kłodzka i Lądek Zdrój.



Liczba wyświetleń artykułu: 1084

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem