Portal Pszczelarski

Bartnicy Sudetów - akcja pszczelarska Nadleśnictwa Międzylesie

pszczelarstwo dolnośląskie akcja pszczelarska Bartnicy Sudetów hotel dla pszczół

Nadleśnictwo Międzylesie w województwie dolnośląskim prowadzi akcję "Bartnicy Sudetów". W jej ramach na obszarze Kotliny Kłodzkiej są zakładane hoteliki i ogrody dla dzikich pszczół.

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu przeznaczył na ten cel około 2,3 milionów złotych. Wartość całego projektu to ponad 3,3 miliona złotych. W programie może uczestniczyć praktycznie każdy, kto dysponuje co najmniej 5 arową działką. Na razie hoteliki z ogrodami powstały w gminie Międzylesie: w Gniewoszowie i Goworowie. Organizatorzy czekają na następne zgłoszenia i nie wykluczają, że akcja może wyjść poza obszar Kotliny Kłodzkiej.

Hotele dla pszczół to ule o wymiarach około 1 m sześciennego, wykonane z drzewa modrzewiowego i po części z palet z recyklingu. Wewnątrz umieszczono konstrukcje z rurek trzciny, kory i spróchniałego drewna. Hotele są stawiane w specjalnie tworzonych ogrodach miododajnych, gdzie pojawiły się również tablice informacyjne o życiu pszczół i historii pszczelarstwa.

Leśnicy w ramach akcji "Bartnicy Sudetów" posadzili także ponad 80 tys. drzew biocenotycznych, takich jak lipy czy klony, oraz postawili około tysiąca kłód bartnych z drzewa świerkowego. Wydrążone pnie, które służą jako naturalne ule dla dziki pszczół zawieszono na drzewach w gminach Międzylesie, Bystrzyca Kłodzka i Lądek Zdrój.



Liczba wyświetleń artykułu: 1678

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu