Portal Pszczelarski

W Birmie odnaleziono pszczołę sprzed 100 milionów lat

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Birmie Discoscapa apicula najstarsza pszczoła

W Birmie została odnaleziona pszczoła Discoscapa apicula. Jest ona uwięziona w bursztynie i pochodzi sprzed 100 milionów lat. To najstarszy okaz skamieliny tego owada.

Dotychczas najstarsze odnajdywane skamieliny owadów zapylających pochodziły sprzed 65 milionów lat i wyglądem nie różniły się od obecnie znanych nam pszczół. Tym razem zarówno rodzina, rodzaj, jak i gatunek nie są do końca poznane.

Naukowcy zauważyli, że odkryta pszczoła ma na sobie ziarna pyłku kwiatowego, co oznacza, że odwiedziła co najmniej jeden kwiat. Na pszczole odnaleziono również 21 chrząszczy Planidium. Występują one także dziś, ale ta skamielina jest najstarszym śladem obecności tych pasożytów w przyrodzie. Wysuwane są teorie, że to one mogły doprowadzić tę konkretną pszczołę do uwięzienia w żywicy.

Do tej pory zakładano, że około 130 milionów lat temu, czyli niedługo po pojawieniu się kwiatów, pszczoły zaczęły je zapylać. Nie było jednak materialnych dowodów na te twierdzenia.

Odnaleziona skamielina jest pierwszym z nich. Świat nauki wyraża nadzieje, że dzięki temu odkryciu uda się dokładnie zbadać, jak przebiegał proces ewolucji pszczół od os.



Liczba wyświetleń artykułu: 2064

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Grillowana karkówka miodowa

Pasta miodowo-miętowa

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią