Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Na zdjęciu sałatka z miodem, mandarynkami i ogórkiem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód sałatka z miodem

Bardzo lekka, orzeźwiająca sałatka, w której moją ulubioną częścią jest mandarynka połączona z sosem winegret.

Składniki:
- 1 mała sałata rzymska,
- 1 średni ogórek,
- 2 mandarynki,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- zioła prowansalskie.

Wykonanie:
Oliwę, sok z cytryny, miód i zioła mieszamy w miseczce.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką miąższ (dzięki temu sałatka będzie mniej wodnista), kroimy w kostkę. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i każdą z nich kroimy na 3 części. Pestki słonecznika prażymy na patelni.

Mieszamy przygotowane składniki.

Smacznego! :)

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4700

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Pasta miodowo-miętowa

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem