Portal Pszczelarski

Pszczelarze z Bielińca przekazali 30 kg miodu do hospicjum 2020

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel

Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu w gminie Ulanów w województwie podkarpackim zorganizowało zbiórkę miodu, który przekazało Fundacji Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie. Podopieczni hospicjum otrzymali 30 kilogramów pszczelego produktu.

Pszczelarze przyznają, że organizując zbiórkę kierowali się odruchem serca. Zapytany przez portal echodnia.eu prezes koła Wacław Piędel wyraził radość, że mogą w ten sposób pomóc tym, którzy tej pomocy oczekują. W rozmowie pszczelarz przyznał, że wraz z całym kołem doszli do wniosku, że nie tylko jest ważne zdobywanie nagród, ale chcą się też nimi dzielić z nimi. - "To dzięki nim dzielimy się z innymi sprawiając tym wiele radości sobie i innym" - powiedział prezes Piędel.

Członkowie koła otrzymali pisemne podziękowania od hospicjum, które wyraziło nadzieję, że współpraca będzie kontynuowana i "zaowocuje uśmiechem na twarzach naszych małych pacjentów". Fundacja Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci stworzyła pierwsze w Polsce Hospicjum Stacjonarne dla Dzieci. Pod jego opieką są dziesiątki dzieci cierpiących na schorzenia centralnego układu nerwowego, złożone wady rozwojowe, choroby układu krążenia, choroby metaboliczne oraz choroby nowotworowe.

Czytaj również:

Miód dla Domu Dziecka w Rudniku od pszczelarzy z RKP BARĆ z Bielińca 2020



Liczba wyświetleń artykułu: 1154

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu