Portal Pszczelarski

Staropolskie barcie w arboretum w Borach Tucholskich 2020

pszczelarstwo pomorskie barć pnie bartne

W arboretum w osadzie leśnej Wirty, otoczonej Borami Tucholskimi miejscowi leśnicy zawiesili na drzewach sześć barci. Wszystkie zostały wykonane techniką sprzed kilku wieków.

Barcie, inaczej pnie bartne, to wydrążone kłody, w których niegdyś hodowano pszczoły. Zawisły one na wysokości kilku metrów na miejscowych drzewach, dzięki inicjatywie leśników z arboretum Witry. Jak przyznał w rozmowie z Radiem Gdańsk, leśniczy Jakub Piechowiak, pomysł pojawił się po tym jak w dziupli w jednej z tutejszych lip zamieszkały pszczoły. Leśnicy postanowili, wykorzystując dawne techniki, powiększyć ich populacje, co ma mieć wymiar nie tylko proekologiczny, ale też edukacyjny. Inicjatorzy tego projektu chcą bowiem tutaj także objaśniać przyjezdnym, jak owady te są ważne dla człowieka.

Każda z barci zawiera niewielki otwór, przez który pszczoły dostają się do środka. Musi on być jednak odpowiednio mały, by nie wykorzystały go większe owady, mogące stanowić zagrożenie dla kolonii. Pszczelarze, dawniej zwani bartnikami, chcąc np. zebrać plastry miodu korzystają z podłużnej dziury wydrążonej w barci, która umożliwia też zajrzenie do środka. Wiosną 2020 roku ma się okazać, czy w pniach bartnych w arboretum zamieszkają pszczoły.

 



Liczba wyświetleń artykułu: 858

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem