Opublikowano wyniki kontroli miodu w trzecim kwartale 2019 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli miodu przeprowadzonej w trzecim kwartale 2019 roku w pięćdziesięciu pięciu podmiotach, zajmujących się jego produkcją. Niestety, w wielu z nich wykryto nieprawidłowości.
Najwięcej błędów inspekcja wykryła w odniesieniu do oznakowania produktów. Na przebadanych osiemdziesiąt pięć partii, dwadzieścia siedem z nich zakwestionowano. Producenci m.in. nie podawali pełnej nazwy i rodzaju miodu lub wskazywali na niewłaściwą jej odmianę. Nie zawsze podawano także informację o pochodzeniu produktu bądź podano ją niezgodnie z prawdą. Na produktach pojawiały się też niedozwolone sformułowania (np. "samo zdrowie"). W niektórych przypadkach nieprawidłowo przekazano informację o terminie ważności, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.
Cztery (na sześćdziesiąt) zbadane przez kontrolerów partie posiadały nietypowy dla miodu smak i zamach lub niewłaściwą barwę i konsystencję. Pięć partii posiadało zawyżoną zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżonej wartości liczby diastazowej i zawartości proliny. Inspektorzy wskazują, że może to świadczyć o niewłaściwej produkcji miodu, jego nieprawidłowej kwalifikacji, a nawet budzić wątpliwości co do autentyczności produktu.
Na trzydzieści dziewięć przebadanych pod względem analizy pyłkowej partii miodu, trzynaście z nich zakwestionowano. Wykryte braki dotyczyły niewystępowania przewagi pyłku przewodniego, za pomocą którego określa się nazwę miodu odmianowego. Zaobserwowano z kolei obecności pyłków, które sugerowały inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.
Liczba wyświetleń artykułu: 2288
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran












