Portal Pszczelarski

Opublikowano wyniki kontroli miodu w trzecim kwartale 2019 roku

pszczelarstwo w Polsce miód jakość miodu badanie miodu kontrola miodu

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli miodu przeprowadzonej w trzecim kwartale 2019 roku w pięćdziesięciu pięciu podmiotach, zajmujących się jego produkcją. Niestety, w wielu z nich wykryto nieprawidłowości.

Najwięcej błędów inspekcja wykryła w odniesieniu do oznakowania produktów. Na przebadanych osiemdziesiąt pięć partii, dwadzieścia siedem z nich zakwestionowano. Producenci m.in. nie podawali pełnej nazwy i rodzaju miodu lub wskazywali na niewłaściwą jej odmianę. Nie zawsze podawano także informację o pochodzeniu produktu bądź podano ją niezgodnie z prawdą. Na produktach pojawiały się też niedozwolone sformułowania (np. "samo zdrowie"). W niektórych przypadkach nieprawidłowo przekazano informację o terminie ważności, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Cztery (na sześćdziesiąt) zbadane przez kontrolerów partie posiadały nietypowy dla miodu smak i zamach lub niewłaściwą barwę i konsystencję. Pięć partii posiadało zawyżoną zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżonej wartości liczby diastazowej i zawartości proliny. Inspektorzy wskazują, że może to świadczyć o niewłaściwej produkcji miodu, jego nieprawidłowej kwalifikacji, a nawet budzić wątpliwości co do autentyczności produktu.

Na trzydzieści dziewięć przebadanych pod względem analizy pyłkowej partii miodu, trzynaście z nich zakwestionowano. Wykryte braki dotyczyły niewystępowania przewagi pyłku przewodniego, za pomocą którego określa się nazwę miodu odmianowego. Zaobserwowano z kolei obecności pyłków, które sugerowały inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.



Liczba wyświetleń artykułu: 2281

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim