Opublikowano wyniki kontroli miodu w trzecim kwartale 2019 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli miodu przeprowadzonej w trzecim kwartale 2019 roku w pięćdziesięciu pięciu podmiotach, zajmujących się jego produkcją. Niestety, w wielu z nich wykryto nieprawidłowości.
Najwięcej błędów inspekcja wykryła w odniesieniu do oznakowania produktów. Na przebadanych osiemdziesiąt pięć partii, dwadzieścia siedem z nich zakwestionowano. Producenci m.in. nie podawali pełnej nazwy i rodzaju miodu lub wskazywali na niewłaściwą jej odmianę. Nie zawsze podawano także informację o pochodzeniu produktu bądź podano ją niezgodnie z prawdą. Na produktach pojawiały się też niedozwolone sformułowania (np. "samo zdrowie"). W niektórych przypadkach nieprawidłowo przekazano informację o terminie ważności, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.
Cztery (na sześćdziesiąt) zbadane przez kontrolerów partie posiadały nietypowy dla miodu smak i zamach lub niewłaściwą barwę i konsystencję. Pięć partii posiadało zawyżoną zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżonej wartości liczby diastazowej i zawartości proliny. Inspektorzy wskazują, że może to świadczyć o niewłaściwej produkcji miodu, jego nieprawidłowej kwalifikacji, a nawet budzić wątpliwości co do autentyczności produktu.
Na trzydzieści dziewięć przebadanych pod względem analizy pyłkowej partii miodu, trzynaście z nich zakwestionowano. Wykryte braki dotyczyły niewystępowania przewagi pyłku przewodniego, za pomocą którego określa się nazwę miodu odmianowego. Zaobserwowano z kolei obecności pyłków, które sugerowały inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.
Liczba wyświetleń artykułu: 2136
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!