Portal Pszczelarski

Opublikowano wyniki kontroli miodu w trzecim kwartale 2019 roku

pszczelarstwo w Polsce miód jakość miodu badanie miodu kontrola miodu

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli miodu przeprowadzonej w trzecim kwartale 2019 roku w pięćdziesięciu pięciu podmiotach, zajmujących się jego produkcją. Niestety, w wielu z nich wykryto nieprawidłowości.

Najwięcej błędów inspekcja wykryła w odniesieniu do oznakowania produktów. Na przebadanych osiemdziesiąt pięć partii, dwadzieścia siedem z nich zakwestionowano. Producenci m.in. nie podawali pełnej nazwy i rodzaju miodu lub wskazywali na niewłaściwą jej odmianę. Nie zawsze podawano także informację o pochodzeniu produktu bądź podano ją niezgodnie z prawdą. Na produktach pojawiały się też niedozwolone sformułowania (np. "samo zdrowie"). W niektórych przypadkach nieprawidłowo przekazano informację o terminie ważności, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Cztery (na sześćdziesiąt) zbadane przez kontrolerów partie posiadały nietypowy dla miodu smak i zamach lub niewłaściwą barwę i konsystencję. Pięć partii posiadało zawyżoną zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżonej wartości liczby diastazowej i zawartości proliny. Inspektorzy wskazują, że może to świadczyć o niewłaściwej produkcji miodu, jego nieprawidłowej kwalifikacji, a nawet budzić wątpliwości co do autentyczności produktu.

Na trzydzieści dziewięć przebadanych pod względem analizy pyłkowej partii miodu, trzynaście z nich zakwestionowano. Wykryte braki dotyczyły niewystępowania przewagi pyłku przewodniego, za pomocą którego określa się nazwę miodu odmianowego. Zaobserwowano z kolei obecności pyłków, które sugerowały inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.



Liczba wyświetleń artykułu: 2136

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Tofu smażone w ziołach z miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower! w Polsce i za granicą

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski