Portal Pszczelarski

Łagodna zima zmusza pszczelarzy do schładzania uli 2019/2020

pszczelarstwo w Polsce zimowla schładzanie uli Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk

Wysokie temperatury w końcówce 2019 roku i na początku 2020 roku spowodowały, że wiele pszczół nie odczuło nadejścia zimy. Jest to dla nich bardzo niekorzystna sytuacja. Prócz dodatkowego narażenia na choroby, te owady zapylające mogą przedwcześnie się rozmnażać. Wbrew pozorom jest to zjawisko zagrażające pszczelej populacji. Pszczelarze nie są jednak w tej sprawie bezradni.

Rozpoczęcie składania jajeczek przez pszczoły zimą powoduje, że pojawiające się w tym sezonie młode będą miały niewielkie szanse na dotrwanie do wiosny. W otoczeniu brakuje bowiem w tym czasie pyłków roślin, które stanowią dla nich pokarm. Wyjadanie natomiast pożywienia przez nowe osobniki kurczy zapasy starszych pszczół, które również mogą nie przeżyć kolejnych miesięcy. Hodowcy pszczół są jednak w stanie zapobiec temu niekorzystnemu zjawisku.

Zapytany przez Polską Agencję Prasową, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk wskazuje, że pszczelarze powinni jak najszybciej rozpocząć schładzanie uli. Polega to na zdjęciu z ula ocieplenia oraz wyjęciu szuflady z dennicy higienicznej. Ten prosty zabieg obniży temperaturę wśród pszczół i jest szansa, że w końcu poczują one zimę, a dzięki temu nie przystąpią do przedwczesnego rozmnażania.

Mimo to należy się liczyć, że łagodna zima i tak spowoduje straty w pasiekach. Pszczoły, które nie zapadły jeszcze w letarg są pobudzone i konsumują większą ilość miodu, co przyczynia się do chorób układu pokarmowego.



Liczba wyświetleń artykułu: 3162

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym