Portal Pszczelarski

Kraina miodu z dwiema nominacjami do Oscara 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA film pszczelarski Kraina miodu

Północnomacedoński film dokumentalny w reżyserii Tamary Kotevskiej i Ljubomira Stefanova "Kraina miodu" otrzymał nominacje do Nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej Oscar za rok 2019 w kategorii najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny i najlepszy film międzynarodowy. Obraz przedstawiający dwie postawy człowieka do pszczół i ich hodowli zdobył już laury na całym świecie.

Film opowiada historię 55-letniej Hatidze, która mieszka bez dostępu do bieżącej wody i prądu wraz ze schorowaną matką w górskiej wiosce w Północnej Macedonii. Jest ona jedną z ostatnich przedstawicielek macedońskich dzikich pszczelarzy, którzy wydobywają miód od niehodowanych pszczół. Kobieta swój miód sprzedaje w stolicy kraju – Skopje, do którego musi jechać aż cztery godziny.

Z trudnym, ale spokojnym życiem Hatidze i wytwórstwem miodu przy minimalnym udziale człowieka, kontrastuje życie jej sąsiadów – wielodzietnej rodziny, która również para się pszczelarstwem. Postępują oni jednak inaczej niż główna bohaterka. Ich celem jest szybki i maksymalny zysk, co kłóci się z podejściem Hatidze i nie wróży dobrze jej dzikiemu pszczelarstwu.
Film powstawał na przestrzeni trzech lat. Efekt tej pracy został m.in. nagrodzony w 2019 roku na festiwalu w Sundance i Barcelonie. W oscarowej kategorii na najlepszy film międzynarodowy obraz powalczy o statuetkę z polskim "Bożym ciałem" Jana Komasy.



Liczba wyświetleń artykułu: 1726

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem