Portal Pszczelarski

Zdaniem naukowców trwa niezauważana apokalipsa owadów. Pszczoły najbardziej zagrożone

pszczelarstwo na świecie pszczoły populacja pszczół pestycydy

Badacze z The Wildlife Trusts w swoim opublikowanym w listopadzie 2019 roku raporcie wskazują na gwałtowny spadek populacji owadów. W ciągu ostatnich 50 lat ubyło ich o co najmniej 50 procent. Naukowcy mówią o "niezauważonej apokalipsie". Wśród najbardziej zagrożonych gatunków są pszczoły.

Przygotowane opracowanie pokazuje również zmiany pszczelich populacji w poszczególnych rejonach świata. Przykładowo w Niemczech całkowita biomasa owadów w latach 1989-2014 spadła aż o 82 procent. Przyjmują się, że średnio na świecie w ciągu roku zmniejsza się liczebność owadów o 2,5 procent.

Dane te pokrywają się z wynikami raportu naukowców z czasopisma "Nature" oraz pracy "Insect Declines and Why They Matter" profesora Dave;a Goulsona. Wskazuje on, że najbardziej zagrożonymi owadami są pszczoły. Od 1850 roku w Wielkiej Brytanii zniknęło aż 23 gatunki pszczół i os. Jako przyczyny tak niepokojącej tendencji badacze podają problem utraty i fragmentaryzacji siedlisk, zachodzące zmiany klimatyczne oraz nadmierne stosowanie pestycydów.



Liczba wyświetleń artykułu: 1472

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół