Portal Pszczelarski

Wiosna zimą może być zabójcza dla pszczół

pszczelarstwo w Polsce temperatura kłębu zimowego temperatura w ulu

Wysokie temperatury zimą są bardzo szkodliwe dla pszczelej populacji. Owady zapylające zbyt wcześnie poczuły wiosnę, a to może mieć negatywny wpływ na cały ekosystem.

Jak podaje serwis TVN Meto, z powodu relatywnie wysokich temperatur jak na zimę, końcem grudnia 2019 roku zaobserwowano nadmierną aktywność pszczół. Zazwyczaj w tym czasie powinny one przebywać w letargu w stworzonych z własnych ciał kłębów. Struktura ta ogrzewa je i pozwala zachować w ulu stałą temperaturę. Jednak w momencie, gdy temperatura na zewnątrz ciągle utrzymuje się powyżej zera stopni Celsjusza letarg w kłębach jest zbyteczny i pszczoły wylatują z ula uważając, że już jest wiosna.

Czytaj również:

Temperatury w ulu a życie pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 1063

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Banan w cieście

Pancakes cytrynowe z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Marketing pszczelarski w praktyce – dystrybucja

Zgoda na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich – jak ją uzyskać?

Public Eye Award – zauważono problem pszczół

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Bigos z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich