Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wiosna zimą może być zabójcza dla pszczół

pszczelarstwo w Polsce temperatura kłębu zimowego temperatura w ulu

Wysokie temperatury zimą są bardzo szkodliwe dla pszczelej populacji. Owady zapylające zbyt wcześnie poczuły wiosnę, a to może mieć negatywny wpływ na cały ekosystem.

Jak podaje serwis TVN Meto, z powodu relatywnie wysokich temperatur jak na zimę, końcem grudnia 2019 roku zaobserwowano nadmierną aktywność pszczół. Zazwyczaj w tym czasie powinny one przebywać w letargu w stworzonych z własnych ciał kłębów. Struktura ta ogrzewa je i pozwala zachować w ulu stałą temperaturę. Jednak w momencie, gdy temperatura na zewnątrz ciągle utrzymuje się powyżej zera stopni Celsjusza letarg w kłębach jest zbyteczny i pszczoły wylatują z ula uważając, że już jest wiosna.

Czytaj również:

Temperatury w ulu a życie pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 1878

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem