Portal Pszczelarski

Produkcja miodu w Unii Europejskiej i Chinach w 2019

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Europie producent miodu miód miód statystyki

Jak informuje Komisja Europejska, od 2014 do 2019 roku produkcja miodu w Unii Europejskiej wzrosła o 16 procent, co czyni ze Wspólnoty drugiego wytwórcę tego pszczelego produktu na świecie. Pod tym względem UE ustępuje jedynie Chiną.

Wzrost produkcji miodu do 280 tysięcy ton rocznie w 2019 roku jest przede wszystkim zasługą europejskich programów wsparcia. Od 2016 roku Unia Europejska wydała na ten cel 36 milionów. Ponadto z myślą o rozwoju pszczelarstwa państwa członkowskie łącznie podwoiły tę kwotę. Za te pieniądze pszczelarze mogli zakupić wyposażenie dla swoich pasiek czy brać udział w szkoleniach i kursach specjalistycznych. Około 7 procent z tej kwoty przeznaczono na badania nad populacją pszczół, a także nad metodami chroniącymi te owady przed chorobami i negatywnymi skutkami ingerencji człowieka w naturę.

Komisja Europejska zapowiada kontynuowanie działań na rzecz pszczelarstwa. W latach 2020-2022 środki na ten cel mają wzrosnąć o 10 procent. Zwiększyć ma się też liczba inicjatyw, pomagającym pszczołom. Jedną z nich jest podjęta w 2019 roku społeczna akcja "Ratujcie pszczoły". W jej ramach skupiono się na aktywności na rzecz ograniczenia użycia pestycydów, lepszej kontroli wód płynących i tworzenia łąk kwietnych z roślinami miododajnymi. Unia Europejska zamierza także wprowadzać regulacje prawne, które będą wspomagać rozwój pszczelej populacji.

Pomimo to nie należy się spodziewać, że Unia Europejska w najbliższym czasie prześcignie w produkcji miodu Państwo Środka. Chiny wytwarzają rocznie 550 tysięcy ton miodu, czyli blisko dwa razy więcej niż Wspólnota.



Liczba wyświetleń artykułu: 2028

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Przegorzan kulisty – roślina miododajna

Linia pszczół car: Kamianka

Pułapka na niedźwiedzia

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły