Portal Pszczelarski

Wielki niedźwiedź atakuje pasieki pod Sanokiem 2019

pszczelarstwo podkarpackie niedźwiedź w pasiece zniszczona pasieka

Ważący około 230 kg samiec niedźwiedzia atakuje pod osłoną nocy gospodarstwa w gminie Zagórz w województwie podkarpackim. Ofiarami tych ataków są najczęściej pasieki okolicznych pszczelarzy.

Sposób działania drapieżnika jest zazwyczaj podobny. Niedźwiedź kieruje się do uli i próbując się dostać do środka przewraca je. Niekiedy zwierze stara się także wedrzeć się do budynków gospodarczych. Przypadki niedźwiedzich ataków odnotowano m.in. w dzielnicy Zasław w Zagórzu oraz Postołowie.

Przedstawiciele Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Rzeszowie zapytani przez portal e-sanok przekonują, że niedźwiedź jest prawdopodobnie osobnikiem młodym, który "szuka swojego miejsca". Słabo zabezpieczone pasieki stają się dla niego łatwym celem. Niekoniecznie musi tu chodzić o miód, lecz bardziej o larwy pszczół. Ataki na ule mogą mieć też związek z mniejszą ilością pokarmu występującego w naturze.



Liczba wyświetleń artykułu: 1710

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Pszczelarz a faktura VAT RR

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem