Portal Pszczelarski

Wielki niedźwiedź atakuje pasieki pod Sanokiem 2019

pszczelarstwo podkarpackie niedźwiedź w pasiece zniszczona pasieka

Ważący około 230 kg samiec niedźwiedzia atakuje pod osłoną nocy gospodarstwa w gminie Zagórz w województwie podkarpackim. Ofiarami tych ataków są najczęściej pasieki okolicznych pszczelarzy.

Sposób działania drapieżnika jest zazwyczaj podobny. Niedźwiedź kieruje się do uli i próbując się dostać do środka przewraca je. Niekiedy zwierze stara się także wedrzeć się do budynków gospodarczych. Przypadki niedźwiedzich ataków odnotowano m.in. w dzielnicy Zasław w Zagórzu oraz Postołowie.

Przedstawiciele Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Rzeszowie zapytani przez portal e-sanok przekonują, że niedźwiedź jest prawdopodobnie osobnikiem młodym, który "szuka swojego miejsca". Słabo zabezpieczone pasieki stają się dla niego łatwym celem. Niekoniecznie musi tu chodzić o miód, lecz bardziej o larwy pszczół. Ataki na ule mogą mieć też związek z mniejszą ilością pokarmu występującego w naturze.



Liczba wyświetleń artykułu: 1561

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Lawendowe ciasto dyniowe