Ogórki z miodem

Na zdjęciu ogórki z miodem. Autorka zdjęcia: Małgorzata Radziszewska Źródło zdjecia: Amku-Amku
Zawsze interesowała mnie historia jedzenia. Skąd pochodzi to warzywo? Jak nasi przodkowie przyrządzali swoje posiłki? Na próżno szukać tych odpowiedzi w szkolnych podręcznikach. Jeśli już pojawiała się jakaś ciekawostka, to tylko w formie zajawki na marginesie. A to przecież ciekawa wiedza i chyba warto wiedzieć, które rośliny są tymi rodzimymi, a które z importu. Dlatego tak się ucieszyłam, gdy na tegorocznym Pyrkonie znalazłam książkę o zwyczajach kulinarnych Słowian.
Jakie zatem warzywka znali nasi słowiańscy przodkowie? W warstwach archeologicznych znaleziono pozostałości grochu, bobu celtyckiego, soczewicy, ogórków, marchewek, pasternaku i czosnku. Najprawdopodobniej znana była także kapusta i rzepa. Ważnym produktem spożywczym był także miód - w Gnieźnie znaleziono gliniane naczynie ze stężonym miodem z X wieku! Mój miód jest trochę bardziej współczesny, a deser który z jego udziałem przygotowałam jest nieco osobliwy, ale za to prosty, smaczny i co najważniejsze słowiański! :)
Składniki*:
- 1 długi ogórek,
- łyżka płynnego miodu.
*M. Krasna-Korycińska, Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza, wyd. Triglav, Szczecin 2010, str. 79
Przygotowanie:
Ogórka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do szklaneczki deserowej i polać miodem. Spożywać od razu, bo ogórki puszczają wodę i rozcieńczają miodek.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
3. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
4. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 4834
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
Przebadano romiód - miód z uli z recyklingu Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022
Złe informacje z Florydy w USA Jakub Wojas

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022
Katowickie pszczoły gotowe do zimowli Jakub Wojas

Jakie zwierzęta jedzą miód?
Które zwierzęta jedzą miód? Magdalena Szatanik

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
Właściwości MGO i inne ważne informacje Agata Koń-Ulman

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas
