Portal Pszczelarski

Bee HUB - wynalazek łódzkich studentów pomagający pszczelarzom

pszczelarstwo łódzkie Bee HUB nosemoza

Studenci z Politechniki Łódzkiej stworzyli system Bee HUB, służący do monitorowania temperatury i wilgotności ula. Dzięki urządzeniu możliwe jest m.in. szybsze wykrycie wirusów i przypadków zachorowań wśród pszczół.

Zebrane przez zamontowany system informacje trafiają do elektronicznej chmury. Analiza tych pomiarów pozwala określić w jakim stanie są pszczoły przebywające ulu. Łatwo dzięki temu można rozpoznać choroby lub rójkę pszczelą. Łódzcy studenci wymyśli też aplikację na smartfony, która pozwala pszczelarzom kontrolować stan pasieki bez wychodzenia z domu. Młodzi wynalazcy mają w planach również stworzenie gry.

Studenci testują swój wynalazek w pasiece na dachu Politechniki Łódzkiej, a także w kilku prywatnych pasiekach. W jednej z nich dzięki Bee HUB udało się odpowiednio wcześnie wykryć szerzącą się wśród pszczół nosemozę - zaraźliwą chorobę dziesiątkującą pszczele kolonie.



Liczba wyświetleń artykułu: 1479

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Domowa musztarda z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

O zdrowiu Sądeczan 2017 - relacja z wydarzenia

Zgnilec amerykański w Pszczonowie (gmina Maków) 2016

Skradziono ule w Krzeptowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami