Portal Pszczelarski

Przebadano miód z toruńskiej pasieki miejskiej GIORiN 2019

Miód z pasieki miejskiej

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie miód miejski

Miód pozyskiwany z istniejącej przy Głównym Inspektoracie Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN), działającym przy Centralnym Laboratorium w Toruniu miejskiej pasieki został przebadany na okoliczność pozostałości pestycydów, zawartość metali ciężkich i pyłków roślin. Wyniki okazały się bardzo dobre.

Miejska pasieka w Toruniu została założona przez GIORiN wespół z Regionalnym Związkiem Pszczelarskim w 2017 roku. Badania pozyskiwanego stąd miodu wykonało Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB w Puławach oraz Centralne Laboratorium GIORiN. Rezultaty tych testów można uznać za znakomite.

Toruński miód jest wolny od 248 związków, stanowiących substancje czynne najczęściej stosowane w wyjątkowo szkodliwych dla pszczół pestycydach. Poziom metali ciężkich jest też daleko poniżej norm dopuszczających miód do spożycia przez człowieka. Obecności arsenu to 0,002 mg/kg, chromu - 0,006, kadmu - 0,001, niklu - 0,074, ołowiu - 0,010, a rtęci mniej niż 0,001. Ponadto badania pokazały, że produkt z miejskiej pasieki jest bardzo różnorodny z zawartością wielu rodzajów pyłków roślin nektarujących, takich jak: pyłki kwiatów kasztanowca, lipy, wierzby, akacji, jabłoni, maliny, a także warzyw, roślin ozdobnych i dziko rosnących.

Przedstawiciele GIORiN narzekają jednak na sezon pszczeli 2019. Zdaniem inspektoratu, był to trudny rok dla pszczół, co jest skutkiem fali upałów, suszy, a przez to krótkiego okresu kwitnienia roślin miododajnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 2092

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański