Portal Pszczelarski

Przebadano miód z toruńskiej pasieki miejskiej GIORiN 2019

Miód z pasieki miejskiej

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie miód miejski

Miód pozyskiwany z istniejącej przy Głównym Inspektoracie Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN), działającym przy Centralnym Laboratorium w Toruniu miejskiej pasieki został przebadany na okoliczność pozostałości pestycydów, zawartość metali ciężkich i pyłków roślin. Wyniki okazały się bardzo dobre.

Miejska pasieka w Toruniu została założona przez GIORiN wespół z Regionalnym Związkiem Pszczelarskim w 2017 roku. Badania pozyskiwanego stąd miodu wykonało Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB w Puławach oraz Centralne Laboratorium GIORiN. Rezultaty tych testów można uznać za znakomite.

Toruński miód jest wolny od 248 związków, stanowiących substancje czynne najczęściej stosowane w wyjątkowo szkodliwych dla pszczół pestycydach. Poziom metali ciężkich jest też daleko poniżej norm dopuszczających miód do spożycia przez człowieka. Obecności arsenu to 0,002 mg/kg, chromu - 0,006, kadmu - 0,001, niklu - 0,074, ołowiu - 0,010, a rtęci mniej niż 0,001. Ponadto badania pokazały, że produkt z miejskiej pasieki jest bardzo różnorodny z zawartością wielu rodzajów pyłków roślin nektarujących, takich jak: pyłki kwiatów kasztanowca, lipy, wierzby, akacji, jabłoni, maliny, a także warzyw, roślin ozdobnych i dziko rosnących.

Przedstawiciele GIORiN narzekają jednak na sezon pszczeli 2019. Zdaniem inspektoratu, był to trudny rok dla pszczół, co jest skutkiem fali upałów, suszy, a przez to krótkiego okresu kwitnienia roślin miododajnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 2015

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele