Portal Pszczelarski

Społeczne ule na Pogórzu Tarnowskim

pszczelarstwo małopolskie akcja pszczelarska pasieka pasieka społeczna Jan Czaja Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała

Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała postanowiła stworzyć na obszarze Pogórza Tarnowskiego społeczną pasiekę. Projekt ma promować pszczelarstwo i przyczyniać się do ochrony zagrożonych gatunków zapylaczy.

Idea jest prosta. Trzy ule zakupione przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała, pomalowane w regionalne wzory, to trzon przyszłej pasieki społecznej, która ma się nie tylko ograniczać do działań edukacyjnych, polegających na przekazywaniu wiedzy na temat pszczelarstwa i znaczenia pszczół dla ekosystemu, ale też dawać możliwość prowadzenia hodowli pszczół przez osoby, które dotąd nie były związane z tego typu aktywnością. Każdy zatem, kto chciałby prowadzić własną pasiekę, ale nie ma ku temu odpowiednich warunków lub nie zdobył jeszcze odpowiedniej wiedzy może zgłosić się do społecznej pasieki. Tu będzie możliwość przejścia fachowego szkolenia pod okiem doświadczonego pszczelarza lub otrzymania pod opiekę ula.

Miód wytworzony ze społecznej pasieki nie ma być przeznaczony na sprzedaż. Inicjatorzy akcji chcą, aby słoiczki z miodem były przekazywane osobom, które będą co miesiąc wspierać tutejszą pszczelą kolonię, choćby najmniejszym datkiem. Społeczna pasieka jest akcją non profit, a zebrana kwota będzie przeznaczona na jej utrzymanie.

Jan Czaja z Lokalnej Grupy Działania w rozmowie z Radiem Eska zapowiada, że w planach jest postawienie od 80 do 100 uli. Na razie twórcy projektu czekają na wiosnę, kiedy to ule zapełnią się pszczołami i społeczna pasieka będzie mogła działać pełną parą.



Liczba wyświetleń artykułu: 736

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różowe stringi z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi