Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Społeczne ule na Pogórzu Tarnowskim

pszczelarstwo małopolskie akcja pszczelarska pasieka pasieka społeczna Jan Czaja Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała

Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała postanowiła stworzyć na obszarze Pogórza Tarnowskiego społeczną pasiekę. Projekt ma promować pszczelarstwo i przyczyniać się do ochrony zagrożonych gatunków zapylaczy.

Idea jest prosta. Trzy ule zakupione przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała, pomalowane w regionalne wzory, to trzon przyszłej pasieki społecznej, która ma się nie tylko ograniczać do działań edukacyjnych, polegających na przekazywaniu wiedzy na temat pszczelarstwa i znaczenia pszczół dla ekosystemu, ale też dawać możliwość prowadzenia hodowli pszczół przez osoby, które dotąd nie były związane z tego typu aktywnością. Każdy zatem, kto chciałby prowadzić własną pasiekę, ale nie ma ku temu odpowiednich warunków lub nie zdobył jeszcze odpowiedniej wiedzy może zgłosić się do społecznej pasieki. Tu będzie możliwość przejścia fachowego szkolenia pod okiem doświadczonego pszczelarza lub otrzymania pod opiekę ula.

Miód wytworzony ze społecznej pasieki nie ma być przeznaczony na sprzedaż. Inicjatorzy akcji chcą, aby słoiczki z miodem były przekazywane osobom, które będą co miesiąc wspierać tutejszą pszczelą kolonię, choćby najmniejszym datkiem. Społeczna pasieka jest akcją non profit, a zebrana kwota będzie przeznaczona na jej utrzymanie.

Jan Czaja z Lokalnej Grupy Działania w rozmowie z Radiem Eska zapowiada, że w planach jest postawienie od 80 do 100 uli. Na razie twórcy projektu czekają na wiosnę, kiedy to ule zapełnią się pszczołami i społeczna pasieka będzie mogła działać pełną parą.



Liczba wyświetleń artykułu: 1110

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili