Portal Pszczelarski

Pożar pasieki w Pabianicach. Straty sięgają 150 tysięcy złotych

pszczelarstwo łódzkie pożar pasieki

18 listopada 2019 roku w godzinach porannych w Pabianicach przy ulicy Podmiejskiej spłonęła pasieka wraz z w pełni wyposażoną pracownią pszczelarską. Straty oszacowano na około 150 tysięcy złotych.

Zgłoszenie o pożarze wpłynęło do Centrum Powiadamiania Ratunkowego o 8:11. Strażacy mieli jednak problem, by szybko dotrzeć na miejsce zdarzenia. Pasieka była usytuowana na środku pola, do którego prowadziła tylko wąska, gruntowa droga.

W gaszenie pożaru było zaangażowanych aż pięć zastępów straży pożarnej. Dym sięgał kilkudziesięciu metru, a ogień udało się opanować dopiero po blisko trzech godzinach akcji trzema prądami wody. Zniszczeniu uległo kilkanaście uli wraz z pszczołami oraz kompleks drewnianych budynków gospodarczych o powierzchni 120 metrów kwadratowych. W nich znajdowały się urządzenia do produkcji miodu i zapasy tego produktu. Ocalałe resztki konstrukcji budynków zostały rozebrane.

Na razie służby wykluczają celowe podpalenie. Strażacy wskazują, że najbardziej prawdopodobną przyczyną pożaru było zwarcie w instalacji elektrycznej.



Liczba wyświetleń artykułu: 605

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie