Portal Pszczelarski

Ul z termoterapią jako sposób ochrony pszczół przed warrozą

pszczelarstwo na świecie WarmHive warroza lek na warrozę Varroa destructor termoterapia ul z termoterapią

W ramach finansowanego przez Unię Europejską projektu WarmHive tworzony jest intuicyjny system podgrzewania uli. Jak stwierdzają naukowcy, termoterapia jest najlepszą metodą do walki z warrozą - chorobą dziesiątkującą populacje pszczół miodnych.

Choroba jest wywoływana przez roztocz Varroa destructor, który osłabia organizm pszczoły i wywołuje u niego śmiertelne powikłania. Szacuje się, że Varroa jest odpowiedzialna za 85% śmierci wśród rodzin pszczelich. Obecnie w zwalczaniu warrozy stosuje się nierzadko bardzo drogie środki chemiczne. Mogą one także negatywne oddziaływać na ludzi.

Naukowcy z WarmHive przekonują, że zdecydowanie lepszą metodą walki z warrozą jest termoterapia. Groźna roztocz źle znosi wysokie temperatury. Powyżej 38 stopni Celsjusza zaczyna obumierać. Jednocześnie takie temperatury nie mają wpływu na życie pszczół miodnych.

Naukowcy pracują obecnie nad wprowadzeniem na rynek w pełni zintegrowanego, intuicyjnego ula z termoterapią. System podgrzewania, zasilany energią słoneczną ma być wbudowany w konstrukcję zadaszenia. Jego prostota działania umożliwia korzystanie z niego także pszczelarzom amatorom. Ponadto, stworzone rozwiązanie jest możliwe do zastosowania również w dotychczas używanych pasiekach. Wystarczy bowiem zamontować urządzenie na dachu ula.



Liczba wyświetleń artykułu: 4894

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom