Portal Pszczelarski

25 litrów miodu w pierwszym sezonie miejskiej pasieki w Gdyni 2019

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu urzędu miód wielokwiatowy

Ponad 25 litrów - tyle miodu zebrano w pierwszym sezonie funkcjonowania uli zamieszczonych na dachu Urzędu Miasta w Gdyni. Od kwietnia 2019 roku hodowanych jest tu 200 tysięcy pszczół z czterech pszczelich rodzin.

W sezonie pszczelim 2019 zbierano miód z miejskiej pasieki w Gdyni trzykrotnie: w czerwcu, lipcu i pod koniec sierpnia. Łącznie pozyskano w ten sposób ponad 25 litrów miodu wielokwiatowego. Przedstawiciele Urzędu Miasta zapewniają, że jest on bardzo zdrowy, gdyż gdyńskie pszczoły nie mają kontaktu w miejskich parkach i zieleńcach ze szkodliwymi dla nich pestycydami. Ponadto gdyński miód został przebadany pod kątem m.in. obecności ołowiu i innych szkodliwych pierwiastków. Badania przebiegły pomyślnie, a sam produkt, jak podkreśla wiceprezydent Gdyni Michał Guć, odznacza się charakterystycznym i wyrazistym smakiem.

Teraz miód umieszczony w specjalnych, ozdobnych słoikach ma być rozdawany gościom magistratu. Hodowla pszczół na dachu Urzędu Miasta w Gdyni jest częścią akcji, której celem jest zachęcenie gdynian do zakładania przydomowych uli. Obowiązujące na terenie miasta przepisy pozwalają każdemu kto ma ku temu warunki do hodowania nawet ośmiu rojów pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 790

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich