Portal Pszczelarski

25 litrów miodu w pierwszym sezonie miejskiej pasieki w Gdyni 2019

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu urzędu miód wielokwiatowy

Ponad 25 litrów - tyle miodu zebrano w pierwszym sezonie funkcjonowania uli zamieszczonych na dachu Urzędu Miasta w Gdyni. Od kwietnia 2019 roku hodowanych jest tu 200 tysięcy pszczół z czterech pszczelich rodzin.

W sezonie pszczelim 2019 zbierano miód z miejskiej pasieki w Gdyni trzykrotnie: w czerwcu, lipcu i pod koniec sierpnia. Łącznie pozyskano w ten sposób ponad 25 litrów miodu wielokwiatowego. Przedstawiciele Urzędu Miasta zapewniają, że jest on bardzo zdrowy, gdyż gdyńskie pszczoły nie mają kontaktu w miejskich parkach i zieleńcach ze szkodliwymi dla nich pestycydami. Ponadto gdyński miód został przebadany pod kątem m.in. obecności ołowiu i innych szkodliwych pierwiastków. Badania przebiegły pomyślnie, a sam produkt, jak podkreśla wiceprezydent Gdyni Michał Guć, odznacza się charakterystycznym i wyrazistym smakiem.

Teraz miód umieszczony w specjalnych, ozdobnych słoikach ma być rozdawany gościom magistratu. Hodowla pszczół na dachu Urzędu Miasta w Gdyni jest częścią akcji, której celem jest zachęcenie gdynian do zakładania przydomowych uli. Obowiązujące na terenie miasta przepisy pozwalają każdemu kto ma ku temu warunki do hodowania nawet ośmiu rojów pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 922

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Herbatka z miodem na przeziębienie