Portal Pszczelarski

25 litrów miodu w pierwszym sezonie miejskiej pasieki w Gdyni 2019

pszczelarstwo pomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu urzędu miód wielokwiatowy

Ponad 25 litrów - tyle miodu zebrano w pierwszym sezonie funkcjonowania uli zamieszczonych na dachu Urzędu Miasta w Gdyni. Od kwietnia 2019 roku hodowanych jest tu 200 tysięcy pszczół z czterech pszczelich rodzin.

W sezonie pszczelim 2019 zbierano miód z miejskiej pasieki w Gdyni trzykrotnie: w czerwcu, lipcu i pod koniec sierpnia. Łącznie pozyskano w ten sposób ponad 25 litrów miodu wielokwiatowego. Przedstawiciele Urzędu Miasta zapewniają, że jest on bardzo zdrowy, gdyż gdyńskie pszczoły nie mają kontaktu w miejskich parkach i zieleńcach ze szkodliwymi dla nich pestycydami. Ponadto gdyński miód został przebadany pod kątem m.in. obecności ołowiu i innych szkodliwych pierwiastków. Badania przebiegły pomyślnie, a sam produkt, jak podkreśla wiceprezydent Gdyni Michał Guć, odznacza się charakterystycznym i wyrazistym smakiem.

Teraz miód umieszczony w specjalnych, ozdobnych słoikach ma być rozdawany gościom magistratu. Hodowla pszczół na dachu Urzędu Miasta w Gdyni jest częścią akcji, której celem jest zachęcenie gdynian do zakładania przydomowych uli. Obowiązujące na terenie miasta przepisy pozwalają każdemu kto ma ku temu warunki do hodowania nawet ośmiu rojów pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 1141

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie