Portal Pszczelarski

Hotele z grupy Accor i Orbis przyjazne pszczołom

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo na Węgrzech ule na dachu hotelu pasieka na dachu hotelu

Hotele z grupy Accor i Orbis tworzą w Polsce, a także na Węgrzech własne pasieki. Wytwarzany w nich miód znajduje się w ofercie każdego z hoteli. Pod opieką tej grupy jest już ponad 2 miliony pszczół.

Przedstawiciele grupy Accor i Orbis podkreślają, że zależy im, by oferować swoim klientom produkty w 100 procentach naturalne, a przy okazji pragną również zadbać o zachowanie populacji pszczół. Pasieki będące pod opieką hotelu mają dać okazję do zaznajomienia gości ze znaczeniem tych owadów dla całego ekosystemu.

W akcję zaangażowane są hotele m.in. w Trójmieście, Warszawie, Łodzi czy Wrocławiu. Pasieki tworzone są w kolorach konkretnej marki hotelu. Niekoniecznie jednak ule są stawiane w obrębie budynku hotelowego. Hotele marki Ibis z Warszawy są współwłaścicielami 3 uli w pasiece postawionej w warszawskim Parku Traugutta. Z kolei we Wrocławiu ule postawiono na obrzeżach miasta. Największa kolonia został założona przez sieć Accor i Orbis w czerwcu 2019 roku w hotelu Budapest Citywest. W hotelowym ogrodzie stanęło 19 uli.

Każdą z pasiek zajmuje się profesjonalny pszczelarz, a wytworzony w nich miód jest wykorzystywany w hotelowej kuchni, a także sprzedawany w należących do sieci butikach.



Liczba wyświetleń artykułu: 1546

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016