Portal Pszczelarski

Hotele z grupy Accor i Orbis przyjazne pszczołom

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo na Węgrzech ule na dachu hotelu pasieka na dachu hotelu

Hotele z grupy Accor i Orbis tworzą w Polsce, a także na Węgrzech własne pasieki. Wytwarzany w nich miód znajduje się w ofercie każdego z hoteli. Pod opieką tej grupy jest już ponad 2 miliony pszczół.

Przedstawiciele grupy Accor i Orbis podkreślają, że zależy im, by oferować swoim klientom produkty w 100 procentach naturalne, a przy okazji pragną również zadbać o zachowanie populacji pszczół. Pasieki będące pod opieką hotelu mają dać okazję do zaznajomienia gości ze znaczeniem tych owadów dla całego ekosystemu.

W akcję zaangażowane są hotele m.in. w Trójmieście, Warszawie, Łodzi czy Wrocławiu. Pasieki tworzone są w kolorach konkretnej marki hotelu. Niekoniecznie jednak ule są stawiane w obrębie budynku hotelowego. Hotele marki Ibis z Warszawy są współwłaścicielami 3 uli w pasiece postawionej w warszawskim Parku Traugutta. Z kolei we Wrocławiu ule postawiono na obrzeżach miasta. Największa kolonia został założona przez sieć Accor i Orbis w czerwcu 2019 roku w hotelu Budapest Citywest. W hotelowym ogrodzie stanęło 19 uli.

Każdą z pasiek zajmuje się profesjonalny pszczelarz, a wytworzony w nich miód jest wykorzystywany w hotelowej kuchni, a także sprzedawany w należących do sieci butikach.



Liczba wyświetleń artykułu: 1185

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich