Portal Pszczelarski

Adoptuj Pszczołę 7

adoptuj pszczołę Greenpeace akcja pszczelarska hotel dla pszczół

Greenpeace Polska rozpoczął trwającą do końca listopada 2019 roku 7. edycję akcji "Adoptuj Pszczołę". Jej celem jest zachęcenie jak największej liczby Polaków do pomocy w ratowaniu populacji pszczół.

Kampania jest prowadzona za pośrednictwem mediów społecznościowych, głównie Facebook i Instagram. Przez stronę internetową: www.adoptujpszczole.pl każdy może adoptować dowolną liczbę pszczół. Wiąże się to z przekazywaniem na ten cel określonej kwoty pieniędzy - jednorazowo lub regularnie. W tym drugim przypadku darczyńcy otrzymają po zakończeniu akcji certyfikat "Pszczelego Bohatera" wraz z szeregiem gadżetów: stylowych woreczków na zakupy, kalendarzy na 2020 roku i nasion roślin miododajnych.

Projekt zakłada pomoc pszczołom miodnym i dziko żyjącym. Organizatorzy informują na swojej stronie, że zebrane środki pozwolą zaktualizować strategię ochrony owadów zapylających, zwłaszcza w kontekście szkodliwych dla owadów zapylających skutków zmian klimatu. Innym celem jest stworzenie miejskiego modelu życia pszczół. Greenpeace chce także część pieniędzy przeznaczyć na walkę na rzecz eliminacji spalania węgla, jako głównej, ich zdaniem, przyczyny zmian klimatu.

Koszt adopcji jednej pszczoły to 2 złote. Namacalnymi rezultatami kolejnych, trwających od 2013 roku, edycji są hotele dla pszczół. W całej Polsce stanęło ich ponad 100 i stanowią one schronienie dla owadów zapylających. Część środków zebranych podczas "Adoptuj pszczoły" wędruje też na projekty edukacyjne i do organizacji pszczelarskich. Dzięki tej akcji m.in. bieszczadzcy pszczelarze otrzymali elektryczne pastuchy, które chronią ich pasieki przed niedźwiedziami.



Liczba wyświetleń artykułu: 1595

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.