Portal Pszczelarski

Najgorszy rok w historii włoskiego pszczelarstwa - 2019

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Włoszech sezon pszczelarski 2019 miód z Chin

Zdaniem włoskiej organizacji rolniczej, rok 2019 należy określić jako najczarniejszy dla tutejszych pszczelarzy. Nigdy w historii zbiory miody w tym kraju nie były tak małe. Winą za to obarcza się przede wszystkim anomalie pogodowe i zmiany klimatu.

Niskie zbiory miodu odnotowywane są we Włoszech już od siedmiu lat, jednak 2019 był pod tym względem rekordowy. Według Coldiretti, zbiory z pasiek w 2019 roku były aż o połowę mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosły nieco ponad 11 tysięcy ton. W trakcie tegorocznego sezonu pszczoły nie zdołały nawet wyprodukować wystarczającej ilości miodu, by utrzymać przy życiu wszystkie kolonie.

Za główny powód spadku produkcji podaje się szybkie nadejście ciepłej wiosny, w trakcie której doszło do licznych gradobić i nawałnic. Następnie w maju panowały niskie temperatury i deszcze, co ostatecznie osłabiło pszczoły. Poza kwestiami związanymi z klimatem, włoscy hodowcy skarżą się też na import taniego miodu z Chin, który obniża ceny na rynku i powoduje nieopłacalność pszczelarstwa we Włoszech. W związku z tym pojawiają się głosy o konieczności wprowadzenia przez rząd stanu klęski naturalnej, co pozwoliłoby właścicielom pasiek uzyskać finansowe wsparcie i moratorium na spłatę zaciągniętych zobowiązań.



Liczba wyświetleń artykułu: 1941

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe