Portal Pszczelarski

Najgorszy rok w historii włoskiego pszczelarstwa - 2019

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Włoszech sezon pszczelarski 2019 miód z Chin

Zdaniem włoskiej organizacji rolniczej, rok 2019 należy określić jako najczarniejszy dla tutejszych pszczelarzy. Nigdy w historii zbiory miody w tym kraju nie były tak małe. Winą za to obarcza się przede wszystkim anomalie pogodowe i zmiany klimatu.

Niskie zbiory miodu odnotowywane są we Włoszech już od siedmiu lat, jednak 2019 był pod tym względem rekordowy. Według Coldiretti, zbiory z pasiek w 2019 roku były aż o połowę mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosły nieco ponad 11 tysięcy ton. W trakcie tegorocznego sezonu pszczoły nie zdołały nawet wyprodukować wystarczającej ilości miodu, by utrzymać przy życiu wszystkie kolonie.

Za główny powód spadku produkcji podaje się szybkie nadejście ciepłej wiosny, w trakcie której doszło do licznych gradobić i nawałnic. Następnie w maju panowały niskie temperatury i deszcze, co ostatecznie osłabiło pszczoły. Poza kwestiami związanymi z klimatem, włoscy hodowcy skarżą się też na import taniego miodu z Chin, który obniża ceny na rynku i powoduje nieopłacalność pszczelarstwa we Włoszech. W związku z tym pojawiają się głosy o konieczności wprowadzenia przez rząd stanu klęski naturalnej, co pozwoliłoby właścicielom pasiek uzyskać finansowe wsparcie i moratorium na spłatę zaciągniętych zobowiązań.



Liczba wyświetleń artykułu: 1816

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą