Portal Pszczelarski

III Konferencja Pszczelarska w Brzesku - relacja z wydarzenia

relacja z wydarzenia III Konferencja Pszczelarska w Brzesku Janusz Filip

Kolejny już raz Brzesko gościło pszczelarzy zainteresowanych poszerzeniem swojej wiedzy na Konferencji w Regionalnym Centrum Kultury w dniu 07.09.2019 roku. Dodatkową zachętą dla nich był fakt, że organizatorzy zabezpieczyli dla uczestników 150 sztuk szczepionych sadzonek lip (w kilku odmianach).

Na pierwszy ogień poszła "Pasieka Adamek" hodowla pszczoły kraińskiej "Kasia i Viola". Właściciel wyczerpująco przedstawił swoje doświadczenie w pracy z pszczołami oraz zachęcał do umiaru w corocznej wymianie matek, mimo że sam jest ich hodowcą. "Dobre matki trzymam czasem trzy lata" - mówił. 

Kolejnym wykładowcą był znany nie tylko w Małopolsce pszczelarz z Niepołomic – Igor Pawłyk – osoba niezwykle ciekawa i mająca różnorodne zainteresowania oraz z racji wykształcenia starająca się ułatwić życie sobie i pszczołom. "Hodowla matek pszczelich na własne potrzeby" to temat, który zainteresował nie tylko początkujących, ale także doświadczonych pszczelarzy. 

Jak zapewnić pszczołom stały dopływ pożytku oraz jak ukwiecić własny ogród przedstawił w swojej prezentacji organizator konferencji - Janusz Filip. Pszczelarz i ogrodnik z wykształcenia, kusił słuchaczy zdjęciami kwietnych łąk czy tęczą barw kwiatów i krzewów swojego i nie tylko ogrodu. Zachęcając osoby mające kawałek działki do jego upiększenia, obsiewania i obsadzania roślinami o barwnych liściach i kwitnących w różnych terminach, aby owady zapylające miały z nich pożytek, a my przez cały rok piękny ogród. "Ogród z samymi iglakami to martwy ogród" - dodał na koniec.

Nosemoza i sposoby jej rozpoznawania i zwalczania w kolejnym wykładzie przedstawił Radosław Piotrowski – lekarz weterynarii z firmy Biowet z Puław. Dodatkowo omówił również środki przeciwko warrozie oferowane przez te firmę. 

Ostatnim prelegentem sobotniej Konferencji był Pan Jan Ślósarz, doświadczony pszczelarz z Myślenic i emerytowany pracownik Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

Czy zwalczać warrozę można w sposób ekologiczny? Czy kwasy to ekologia? Czy zioła są pomocne i w jakiej dawce? Czy poprawa nastroju pszczelarza po ich zastosowaniu będzie miała "przełożenie" na zdrowie rodziny pszczelej i jej przezimowanie? Na te i inne pytania starał się on odpowiedzieć, ale nie do końca był przekonany czy warto "wchodzić w zioła", bo kwasy od razu odrzucił jako truciznę tak dla pszczół jak i dla człowieka. Z innych środków dobre wydają mu się środki oparte na tymolu, ale nie ma jak "apiwarol" zastosowany w odpowiednim terminie i nie za często, bo to też chemia. Nie zgadzał się z nim w tym temacie przedstawiciel Biowetu, gdyż ostatnie badania wykazują szybszy rozkład Apiwarolu w środowisku ula i dlatego firma zmniejszyła karencję dla tego leku.

Podsumowując swoje wystąpienie wykładowca zaapelował o zdrowy rozsądek i przestrzeganie zasad stosowania chemii w pasiece. Po każdym z wykładów odbywała się krótka dyskusja a uczestnicy mogli skorzystać z baru kawowego oraz ciepłego posiłku.

W trakcie konferencji przedstawiciele Zarządu Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie w osobie Pani Teresy Turlej i Pana Janusza Filipa wręczyli medal ks. Jana Dzierżona zasłużonemu pszczelarzowi Panu Karolowi Piwowarskiemu. 

Pogoda dopisała, wystawcy na stoiskach oferowali swoje produkty a lipy rozeszły się jak "ciepłe bułeczki" i mam tylko nadzieje, że powiększą one coraz bardziej ubożejącą bazę pożytkową pszczół i innych owadów zapylających.

Czytaj również:

III Konferencja Pszczelarska w Brzesku 2019

III Konferencja Pszczelarska w Brzesku 2019 - fotorelacja

Janusz Filip

Janusz Filip

Autor publikacji

Doświadczony pszczelarz, Członek Zarządu Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1818

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem