Portal Pszczelarski

Niedźwiedzie w gminie Solina atakują pasieki. Zakończono ich odstraszanie 2019

pszczelarstwo podkarpackie niedźwiedź w pasiece zniszczona pasieka

Do 30 września 2019 roku Fundacja Bieszczadziki przeprowadzała na terenie gminy Solina w Bieszczadach płoszenie niedźwiedzi. Wszystko przez ich ataki na pasieki, należące do okolicznych pszczelarzy.

Zgodę na odstraszanie wydała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska na wniosek wójta gminy, na której terenie odnotowano już wiele przypadków wtargnięcia niedźwiedzi na prywatne posesje. Ofiarą tych zwierząt padały najczęściej ule. Drapieżniki chcąc dobrać się do miodu niszczyły pasieki i zbliżały się niebezpiecznie blisko do zabudowań ludzkich.

Władzę gminy postanowiły interweniować. Prócz zwrócenia się o konieczną zgodę na płoszenie niedźwiedzi, zawarto umowę z Fundacją Bieszczadziki na tego typu usługę. Odstraszanie polegała na użyciu gumowej amunicji, broni hukowej i petard, lecz w taki sposób, by nie wyrządzić krzywdy tym zwierzętom. Nie była to pierwsza tego typu akcja tej organizacji. Działania mają skłonić niedźwiedzie do pozostania w naturalnym dla nich środowisku okolicznych lasów.

Wniosek o zgodę na odstraszanie wpłynął do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w ostatnich dniach lipca. Do tego czasu, w przeciągu tylko jednego miesiąca, pszczelarze z gminy Solina ponieśli straty na kwotę w wysokości ponad 50 tysięcy złotych. Natomiast w ostatnich miesiącach odnotowano ponad 20 wtargnięć niedźwiedzi na prywatne posesje. Odpowiedzialność finansową za poczynione szkody poniosła gmina.



Liczba wyświetleń artykułu: 1253

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu