Portal Pszczelarski

Na Podkarpaciu powstał pierwszy Bank Pszczeli 2019

pszczelarstwo podkarpackie Bank Pszczeli Rafał Szela

Państwowa Straż Pożarna w województwie podkarpackim będzie przekazywać zabezpieczane podczas akcji ratunkowych roje pszczół do specjalnego Banku Pszczelego. Ma to być rezerwa kolonii tych owadów, dzięki której pszczelarze, których pasieki zostały zniszczone na wskutek różnych zdarzeń będą mogli odbudować swoją hodowlę.

Inicjatorem akcji Banku Pszczelego jest Rafał Szela - pszczelarz, któremu w ubiegłym roku nieznany sprawca wytruł ponad 2,5 miliona pszczół. Z pomocą innych hodowców udało mu się odbudować kolonię. Teraz postanowił pomóc, tym którzy w przyszłości mogą się znaleźć w podobnej do niego sytuacji.

Państwowa Straż Pożarna, która tylko w ubiegłym roku na terenie województwa podkarpackiego była wzywana do 30 interwencji związanych z pszczołami, ma odtąd przekazywać usuwane roje do Banku Pszczelego, stworzonego przez Rafała Szelę. Tam owady te po przejściu kwarantanny będą hodowane i w nagłych wypadkach nieodpłatnie przekazywane tym pszczelarzom, których hodowle zostały zniszczone z przyczyny naturalnych (np. zjawiska atmosferyczne) lub przez ingerencję człowieka (kradzież, wandalizm).

Do niedawna strażacy również przekazywali roje zainteresowanym pszczelarzom, jednak wiązało się to z wieloma trudnościami. Czasami trzeba było nawet szukać hodowców, którzy mogliby zaopiekować się tymi owadami. Teraz pszczoły od razu znajdą się pod należytą opieką pszczelarską i weterynaryjną, a w razie potrzeby szybko trafią do tych, którym będą najbardziej potrzebne.



Liczba wyświetleń artykułu: 1521

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Sos malinowo-miodowy

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Różowe stringi z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem