Portal Pszczelarski

Na warszawskich Polach Mokotowskich powstały hotele dla pszczół 2019

pszczelarstwo mazowieckie Greenpeace hotele dla pszczół Adoptuj Pszczołę Warszawa

Na Polach Mokotowskich w Warszawie ustawiono drewniane budki, które mają służyć jako schronienie dla owadów zapylających. Wszystko w ramach projektu prowadzonego od sześciu lat przez Greenpeace pod tytułem "Adoptuj Pszczołę".

W "hotelach dla owadów" mają mieszkać m.in. pszczoły, trzmiele, motyle, biedronki czy muchówki. Tutaj zapylacze będą mogły schronić się przed deszczem, przetrwać zimie i się rozmnażać. Instalacja jest zbudowana z naturalnych materiałów, a owady wlatują przez niewielkie otwory wywiercone w drewnie, pochodzącym z polskich lasów.

Greenpeace, prócz "hoteli dla owadów", w aż w 15 miejscach w Warszawie stworzył "Pszczele Azyle". Są to domki przeznaczone już ściśle tylko dla dziko żyjących pszczół. Takie drewniane budki pojawiły się, m.in. na Wilanowie, Kabatach, Młocinach, oraz w Parku Kampinoskim. We wnętrzu pszczoły znajdą tu trzcinę, drobne gałązki i szyszki modrzewiowe.

Obecna akcja jest powtórzeniem działań, jakie Greenpeace podejmował już w czerwcu 2014 roku. Wówczas w takich miastach jak: Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i Zielona Góra, postawiono 100 hoteli dla dzikich owadów zapylających. Celem przedsięwzięcia jest zapewnienie pszczołom i innym zapylaczom jak najlepszych warunków do rozwoju w ramach miejskiej przestrzeni.



Liczba wyświetleń artykułu: 640

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych