Portal Pszczelarski

Na warszawskich Polach Mokotowskich powstały hotele dla pszczół 2019

pszczelarstwo mazowieckie Greenpeace hotele dla pszczół Adoptuj Pszczołę Warszawa

Na Polach Mokotowskich w Warszawie ustawiono drewniane budki, które mają służyć jako schronienie dla owadów zapylających. Wszystko w ramach projektu prowadzonego od sześciu lat przez Greenpeace pod tytułem "Adoptuj Pszczołę".

W "hotelach dla owadów" mają mieszkać m.in. pszczoły, trzmiele, motyle, biedronki czy muchówki. Tutaj zapylacze będą mogły schronić się przed deszczem, przetrwać zimie i się rozmnażać. Instalacja jest zbudowana z naturalnych materiałów, a owady wlatują przez niewielkie otwory wywiercone w drewnie, pochodzącym z polskich lasów.

Greenpeace, prócz "hoteli dla owadów", w aż w 15 miejscach w Warszawie stworzył "Pszczele Azyle". Są to domki przeznaczone już ściśle tylko dla dziko żyjących pszczół. Takie drewniane budki pojawiły się, m.in. na Wilanowie, Kabatach, Młocinach, oraz w Parku Kampinoskim. We wnętrzu pszczoły znajdą tu trzcinę, drobne gałązki i szyszki modrzewiowe.

Obecna akcja jest powtórzeniem działań, jakie Greenpeace podejmował już w czerwcu 2014 roku. Wówczas w takich miastach jak: Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i Zielona Góra, postawiono 100 hoteli dla dzikich owadów zapylających. Celem przedsięwzięcia jest zapewnienie pszczołom i innym zapylaczom jak najlepszych warunków do rozwoju w ramach miejskiej przestrzeni.



Liczba wyświetleń artykułu: 1099

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym