Portal Pszczelarski

Na warszawskich Polach Mokotowskich powstały hotele dla pszczół 2019

pszczelarstwo mazowieckie Greenpeace hotele dla pszczół Adoptuj Pszczołę Warszawa

Na Polach Mokotowskich w Warszawie ustawiono drewniane budki, które mają służyć jako schronienie dla owadów zapylających. Wszystko w ramach projektu prowadzonego od sześciu lat przez Greenpeace pod tytułem "Adoptuj Pszczołę".

W "hotelach dla owadów" mają mieszkać m.in. pszczoły, trzmiele, motyle, biedronki czy muchówki. Tutaj zapylacze będą mogły schronić się przed deszczem, przetrwać zimie i się rozmnażać. Instalacja jest zbudowana z naturalnych materiałów, a owady wlatują przez niewielkie otwory wywiercone w drewnie, pochodzącym z polskich lasów.

Greenpeace, prócz "hoteli dla owadów", w aż w 15 miejscach w Warszawie stworzył "Pszczele Azyle". Są to domki przeznaczone już ściśle tylko dla dziko żyjących pszczół. Takie drewniane budki pojawiły się, m.in. na Wilanowie, Kabatach, Młocinach, oraz w Parku Kampinoskim. We wnętrzu pszczoły znajdą tu trzcinę, drobne gałązki i szyszki modrzewiowe.

Obecna akcja jest powtórzeniem działań, jakie Greenpeace podejmował już w czerwcu 2014 roku. Wówczas w takich miastach jak: Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i Zielona Góra, postawiono 100 hoteli dla dzikich owadów zapylających. Celem przedsięwzięcia jest zapewnienie pszczołom i innym zapylaczom jak najlepszych warunków do rozwoju w ramach miejskiej przestrzeni.



Liczba wyświetleń artykułu: 856

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Miód cząbrowy - właściwości i zastosowanie

Konferencja pszczelarska w Proszowicach 02.2018

Podstawowy kurs o pszczołach i pszczelarstwie (3/5) 2015/2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem