Portal Pszczelarski

Poznań chce się promować jako miasto przyjazne pszczołom

pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miasto przyjazne pszczołom

Poznański magistrat zamierza stworzyć w mieście sieć łąk miododajnych i pasiek. Na razie ule postawiono w okolicach Cytadeli. Wytworzony w nich miód ma promować stolicę Wielkopolski jako miasto przyjazne pszczołom.

Pasieką w parku przy poznańskiej Cytadeli opiekuje się Zarząd Zieleni Miejskiej. Na razie miasto nie przewiduje utworzenia stanowiska miejskiego pszczelarza. Niemniej plany urzędników wydają się ambitne. W mieście ma przybywać miejsc przyjaznych pszczołom, a przy samej Cytadeli utworzony zostanie miododajny ogród z miodnymi roślinami i kaskadą wodną. Tutaj mają się też odbywać warsztaty edukacyjne dla dzieci poświęcone hodowli pszczół.

Miasto zapowiada, że pozyskiwany z miejskich pasiek miód nie będzie przeznaczony na sprzedaż, lecz wykorzystywany w celach promocyjnych. Poznań chce się prezentować jako miasto przyjazne pszczołom, które docenia ich znaczenie dla ekosystemu. Zdaniem pomysłodawców, miód jest tutaj tylko produktem ubocznym tworzenia sprzyjających warunków rozwoju dla tych owadów.

Ule przy poznańskiej Cytadeli to jak dotąd pierwsza pasieka w tym mieście. W pobliskim parku żyje w sumie 93 gatunki pszczół, z czego 8 znajduje się pod ochroną.



Liczba wyświetleń artykułu: 698

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym