Portal Pszczelarski

Poznań chce się promować jako miasto przyjazne pszczołom

pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miasto przyjazne pszczołom

Poznański magistrat zamierza stworzyć w mieście sieć łąk miododajnych i pasiek. Na razie ule postawiono w okolicach Cytadeli. Wytworzony w nich miód ma promować stolicę Wielkopolski jako miasto przyjazne pszczołom.

Pasieką w parku przy poznańskiej Cytadeli opiekuje się Zarząd Zieleni Miejskiej. Na razie miasto nie przewiduje utworzenia stanowiska miejskiego pszczelarza. Niemniej plany urzędników wydają się ambitne. W mieście ma przybywać miejsc przyjaznych pszczołom, a przy samej Cytadeli utworzony zostanie miododajny ogród z miodnymi roślinami i kaskadą wodną. Tutaj mają się też odbywać warsztaty edukacyjne dla dzieci poświęcone hodowli pszczół.

Miasto zapowiada, że pozyskiwany z miejskich pasiek miód nie będzie przeznaczony na sprzedaż, lecz wykorzystywany w celach promocyjnych. Poznań chce się prezentować jako miasto przyjazne pszczołom, które docenia ich znaczenie dla ekosystemu. Zdaniem pomysłodawców, miód jest tutaj tylko produktem ubocznym tworzenia sprzyjających warunków rozwoju dla tych owadów.

Ule przy poznańskiej Cytadeli to jak dotąd pierwsza pasieka w tym mieście. W pobliskim parku żyje w sumie 93 gatunki pszczół, z czego 8 znajduje się pod ochroną.



Liczba wyświetleń artykułu: 578

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie