Portal Pszczelarski

Na wrocławski dworcu w 2020 staną ule. Ogłoszono konkurs na ich projekt

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska ule na dworcu kolejowym

Galeria BWA Wrocław Główny wraz z PKP S.A. ogłosiła konkurs na projekt dizajnerskiego ula, który ma się pojawić na piętrze dworca Wrocław Główny. Na zwycięzcę czeka nagroda w wysokości 5 tysięcy złotych.

Organizatorzy zapowiadają stworzenie na zielonym tarasie budynku dworca jak najlepszych warunków dla rozwoju pszczelich kolonii. Już niedługo pojawią się tu miododajne rośliny, a planowana pasieka powinna zapewnić tym owadom ochronę przed zagrożeniami i pozwolić na spokojne wykonywanie pracy. Według m.in. takich wytycznych uczestnicy ogłoszonego konkursu będą musieli wymyślić projekt uli, które zostaną tu postawione. Pomysłodawcy przedsięwzięcia zaznaczają, że jako walor zostanie uznane zaprojektowanie pasieki w duchu sztuki współczesnej, a to ze względu na sąsiedztwo Galerii BWA, która jest jednym z współorganizatorów konkursu.

Prace konkursowe można przesyłać do 29 listopada 2019 roku. Rozstrzygnięcie powinno nastąpić w przeciągu kilku następnych tygodni. Zwycięski projekt zostanie wybrany przez Cezarego Przybylskiego – marszałka województwa dolnośląskiego; Mirosława Majcherka – pszczelarza, przewodniczącego koła pszczelarskiego Wrocław-Krzyki; Katarzynę Roj - szefową Galerii BWA Wrocław oraz Tadeusza Szulca - dyrektora spółki PKP S.A. Oddziału Gospodarowania Nieruchomościami we Wrocławiu. Pasieka ma się pojawić na zielonych tarasach wrocławskiego dworca wiosną 2020 roku.



Liczba wyświetleń artykułu: 1326

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Pierwsza kłoda bartna wisi na dębie w leśnictwie Pogrodzie

I Pomorska Konferencja Pszczelarska

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności