Portal Pszczelarski

Pszczoły zapamiętują dobre i złe chwile

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoła mózg pszczoły

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu w Illinois na podstawie przeprowadzonych badań na temat możliwości poznawczych pszczół stwierdzili, że owady te są w stanie zapamiętywać zarówno dobre, jak i złe doświadczenia.

Amerykańscy badacze opublikowali wyniki swoich doświadczeń w "Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences". Badanie polegało na obserwacji ciała grzybkowatego - części mózgu owadów, które jest odpowiedzialne za przetwarzanie informacji dostarczanych przez zmysły, naukę lub zapamiętywanie. Naukowcy wykazali, że pamięć o zarówno dobrych (np. opieka nad młodymi) czy złych momentach (np. walka z innymi owadami) jest przechowywana w specjalnej części pszczelego mózgu. Zaobserwowano, że podczas danej interakcji mózg pszczoły inaczej reagował, wartościując dane doświadczenie pod względem jego wpływu - korzyści lub szkodliwości. W trakcie tego procesu odrębne przedziały wspomnianych ciał grzybkowatych aktywowały się w zależności od wartości tych interakcji - dobrej lub złej.

W świecie naukowym wyniki te okazały zaskakujące, gdyż niewielu się spodziewało, że powierzchniowo niewielki mózg pszczeli jest w stanie dokonywać segregacji wspomnień w specjalnym miejscu. Zbliża to tym samym funkcje mózgu tych owadów do procesów poznawczych kręgowców.



Liczba wyświetleń artykułu: 1972

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie