Portal Pszczelarski

Minister Ardanowski szkodzi pszczołom? Sprawę zbada prokuratura

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy Greenpeace neonikotynoidy w Polsce

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski wydał zgodę na stosowanie w Polsce zapraw nasiennych z grupy neonikotynoidów, pomimo iż te pestycydy, z uwagi na ich szkodliwe działanie na populacje pszczół, są zakazane w całej Unii Europejskiej. W związku z tym 5 września 2019 roku Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieście zalecił prokuraturze zbadanie, czy przy wydaniu tej decyzji nie doszło do jakiś nieprawidłowości.

Środowisko organizacji ekologicznych, w szczególności Greenpeace Polska, twierdzi że minister wydał decyzję z pominięciem koniecznych procedur. Jan Krzysztof Ardanowski zezwolił na używanie przez rolników szkodliwych dla pszczół substancji na początku swojego urzędowania, w sześć dni od zgłoszenia mu tej inicjatywy. Przy tym nie czekał nawet na wymagane opinie ministra środowiska i ministra zdrowia. Fundacja Greenpeace zgłosiła to zdarzenie do prokuratury, która jednak nie chciała zająć się tą sprawą. Obecna decyzja sądu zmusza organy ścigania do podjęcia działań sprawdzających.



Liczba wyświetleń artykułu: 1529

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016