Portal Pszczelarski

Światowy Dzień Modlitwy o Ochronę Stworzenia połączony z kwestią ochrony pszczoły miodnej

pszczelarstwo mazowieckie relacja z wydarzenia Halina Świstak

1 września 2019 roku z okazji obchodzonego w Kościele katolickim Światowego Dnia Modlitwy o Ochronę Stworzenia, w Sanktuarium Diecezjalnym w Ratowie w diecezji płockiej odbyły się warsztaty, które rozpoczynają działania w ramach cyklu "Rola pszczół w ekosystemie i rolnictwie ekologicznym".

Inicjatywa podjęta przez Sanktuarium Diecezjalne Św. Antoniego z Padwy w Ratowie, we współpracy ze Stowarzyszeniem Ratujmy Ratowo i dofinansowanie ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego jest odpowiedzią na apel papieża Franciszka z encykliki "Laudato si", aby człowiek troszczył się o środowisko, w którym egzystuje.

Bezpłatne i otwarte dla wszystkich warsztaty, w których wzięło około 50 osób, poprowadziła doktor Halina Świstak, specjalista w zakresie nauk przyrodniczych. Poruszono m.in. kwestie dotyczące życia, ochrony i hodowli pszczół. Drugą część wydarzenia stanowiła degustacja miodów lipowych i rzepakowych z prywatnej pasieki prelegentki z okolic Płońska. Ostatnim akcentem były indywidualne konsultacje z przybyłymi gośćmi.



Liczba wyświetleń artykułu: 585

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski