Portal Pszczelarski

Światowy Dzień Modlitwy o Ochronę Stworzenia połączony z kwestią ochrony pszczoły miodnej

pszczelarstwo mazowieckie relacja z wydarzenia Halina Świstak

1 września 2019 roku z okazji obchodzonego w Kościele katolickim Światowego Dnia Modlitwy o Ochronę Stworzenia, w Sanktuarium Diecezjalnym w Ratowie w diecezji płockiej odbyły się warsztaty, które rozpoczynają działania w ramach cyklu "Rola pszczół w ekosystemie i rolnictwie ekologicznym".

Inicjatywa podjęta przez Sanktuarium Diecezjalne Św. Antoniego z Padwy w Ratowie, we współpracy ze Stowarzyszeniem Ratujmy Ratowo i dofinansowanie ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego jest odpowiedzią na apel papieża Franciszka z encykliki "Laudato si", aby człowiek troszczył się o środowisko, w którym egzystuje.

Bezpłatne i otwarte dla wszystkich warsztaty, w których wzięło około 50 osób, poprowadziła doktor Halina Świstak, specjalista w zakresie nauk przyrodniczych. Poruszono m.in. kwestie dotyczące życia, ochrony i hodowli pszczół. Drugą część wydarzenia stanowiła degustacja miodów lipowych i rzepakowych z prywatnej pasieki prelegentki z okolic Płońska. Ostatnim akcentem były indywidualne konsultacje z przybyłymi gośćmi.



Liczba wyświetleń artykułu: 1072

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: Majówka

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup lawet do przewozu uli

Właściwości miodu lipowego

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową