Portal Pszczelarski

Kolejny kulinarny sukces RKP BARĆ w Bielińcu

Autor zdjęć i tekstu: Wacław Piędel

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel

Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu wzięło udział w konkursie kulinarnym podczas "Dni Tarnogrodu 2019". Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:

  1. na Deser Tarnogrodzki,
  2. na ekologiczną zupę owocową.

Był to pierwszy taki konkurs podczas Dni Tarnogrodu. Organizatorzy byli bardzo zadowoleni z frekwencji oraz zaangażowania jego uczestników.

Do konkursu przystąpiły Koła Gospodyń Wiejskich i innych organizacji z województwa lubelskiego i podkarpackiego. Kapituła konkursowa, której przewodniczył sam Jerzy Nogal, w kategorii ekologiczna zupa owocowa przyznała pierwsze miejsce KGW Bukowina k. Tarnogrodu, natomiast drugie miejsce przypadło Regionalnemu Kołu Pszczelarskiemu BARĆ z Bielińca za zupę owocową z miodem i makaronem.

Niniejsze osiągnięcie pszczelarzy z Bielińca stanowi drugi sukces w bardzo krótkim czasookresie. Jako, że ten rok bardzo słaby w zbiory miodu na Podkarpaciu, pszczelarze licznie uczestniczą w konkursach kulinarnych, w których również odnoszą sukcesy. Pasieki nie tylko miodem stoją, ale również dobrą kuchnią, gdzie króluje miód z ich pasiek.



Liczba wyświetleń artykułu: 998

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych