Portal Pszczelarski

Firletka poszarpana - roślina miododajna

Na zdjęciu: Firletka poszarpana (Lychnis flos-cuculi L.). Źródło obrazka: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/XN_Lychnis_flos_cuculi.jpg/632px-XN_Lychnis_flos_cuculi.jpg

firletka poszarpana kwiat kukułki Lychnis flos-cuculi L. roślina miododajna pożytki występowanie firletki poszarpanej zastosowanie firletki poszarpanej wydajność miodowa firletki poszarpanej wydajność miodowa

Firletka poszarpana należy do bylin z rodziny goździkowatych. Jest niewielkich rozmiarów, ma delikatne fioletowe kwiatki i sporo nektaru. Jest idealna jako wiosenny pożytek dla pszczół.

Rodzina firletek jest dość mocno rozpowszechniona w Europie oraz w Azji. Lubią strefy chłodne i umiarkowane. Występują w ponad trzydziestu odmianach, jednak dla polskich pszczół największe znaczenie ma firletka poszarpana – wyjątkowo miododajna roślina, która jest doskonałym pożytkiem dla pszczół. Jeśli nazwę firletki przetłumaczymy na polski, otrzymamy nazwę kwiat kukułki, którego nazwa nie jest przypadkowa. W maju i czerwcu, gdy kwitnie firletka, do Polski wracają kukułki.

Firletka poszarpana jest rośliną zieloną, która osiąga wysokość około 30-60 centymetrów. Można ją spotkać przede wszystkim na terenach zielonych, łąkach, szczególnie podmokłych, jak torfowiska. Firletka kwitnie od maja do czerwca, rośnie zwykle w bardzo dużych skupiskach, dzięki czemu bez problemu może wyżywić rodzinę pszczelą. To, co najbardziej interesuje pszczoły, znajduje się na dnie kwiatowej rurki o długości około 10 centymetrów. Choć do nektaru trudno się dostać, pszczeli wysiłek jest naprawdę opłacalny – nektaru jest sporo, pszczoła więc nie musi wykonywać długich lotów w poszukiwaniu pożywienia.

Zastosowanie firletki poszarpanej może być różnorakie. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się jako roślina ozdobna. Ale nie tylko – wyciągi z tego kwiatu mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jeśli z jej nektaru pszczoła sporządza miód, możemy być pewni, że jego stosowanie wzmocni naszą odporność i przywróci siły witalne.

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14978

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny