Portal Pszczelarski

Za miesiąc miodobranie w pasiece na dachu ciechanowskiego ratusza 2019

pszczelarstwo mazowieckie Powiatowe Koło Pszczelarzy w Ciechanowie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu urzędu miasta

Według informacji portalu Agropolska powołującego się na depeszę Polskiej Agencji Prasowej, pszczoły z utworzonej w 2018 roku pasieki na dachu Urzędu Miasta w Ciechanowie rozpoczęły już swoją pracę. Pierwsze miodobranie jest planowane w czerwcu 2019.

O sytuacji pszczół z ciechanowskiego magistratu obwieścił specjalny komunikat Urzędu. W nim czytamy: "Pierwsza zima pszczół w ulach na ratuszu przebiegła pomyślnie, wszystkie rodziny przeżyły. Pasieka jest na etapie wiosennego rozwoju, przygotowuje się do pierwszego dużego wiosennego pożytku."

Jak zaznaczają urzędnicy, w pięciu ulach umiejscowionych na dachu ratusza żyje dziś blisko 100 tysięcy pszczół, a w planach jest rychłe powiększenie tej populacji do około 350 tysięcy. W ubiegłym roku miodobranie przyniosło urzędnikom prawie 150 kilogramów miodu. Został on później wykorzystywany jako promocyjny prezent od miasta. Sama pasieka stanowi również atrakcję, którą odwiedzają przybyłe do Urzędu oficjalne delegacje.

"Zakładając pasiekę, chcieliśmy zwrócić uwagę na pewne niepokojące zjawisko, co mam nadzieję da efekt edukacyjny wśród mieszkańców, przede wszystkim tych najmłodszych" - mówi w rozmowie z PAP prezydent Ciechanowa Krzysztof Kosiński. Zdaniem urzędników tutejsze pszczoły są bardzo łagodne i szybko przyzwyczajono się do ich obecności. Urząd Miasta nie wyklucza, że w przyszłości na innych obiektach w Ciechanowie mogą powstać podobne pasieki oraz obszary przyjazne pszczołom, takie jak łąki kwietne.

Pszczoły z ciechanowskiego ratusza raz w tygodniu dogląda specjalnie zatrudniony w tym celu pszczelarz. Pasieka zajmuje powierzchnię około 30 km2. Całość projektu została zrealizowana dzięki wsparciu Powiatowego Koła Pszczelarzy w Ciechanowie oraz lokalnemu przedsiębiorcy, który wcześniej zainstalował ule na dachu swej firmy.

Opracowano na podstawie:
Agropolska, Niebawem pierwsze tegoroczne miodobranie z pasieki na dachu ratusza, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/niebawem-pierwsze-tegoroczne-miodobranie-z-pasieki-na-dachu-ratusza,7139.html, Data publikacji: 2019.04.23, Data odczytu: 2019.04.25

Farmer.pl, Ciechanów: niebawem pierwsze tegoroczne miodobranie z pasieki na dachu Urzędu Miasta, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/ciechanow-niebawem-pierwsze-tegoroczne-miodobranie-z-pasieki-na-dachu-urzedu-miasta,85378.html, Data publikacji: 2019.04.23, Data odczytu: 2019.04.25



Liczba wyświetleń artykułu: 798

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chałka z szafranem i miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem