Portal Pszczelarski

Za miesiąc miodobranie w pasiece na dachu ciechanowskiego ratusza 2019

pszczelarstwo mazowieckie Powiatowe Koło Pszczelarzy w Ciechanowie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu urzędu miasta

Według informacji portalu Agropolska powołującego się na depeszę Polskiej Agencji Prasowej, pszczoły z utworzonej w 2018 roku pasieki na dachu Urzędu Miasta w Ciechanowie rozpoczęły już swoją pracę. Pierwsze miodobranie jest planowane w czerwcu 2019.

O sytuacji pszczół z ciechanowskiego magistratu obwieścił specjalny komunikat Urzędu. W nim czytamy: "Pierwsza zima pszczół w ulach na ratuszu przebiegła pomyślnie, wszystkie rodziny przeżyły. Pasieka jest na etapie wiosennego rozwoju, przygotowuje się do pierwszego dużego wiosennego pożytku."

Jak zaznaczają urzędnicy, w pięciu ulach umiejscowionych na dachu ratusza żyje dziś blisko 100 tysięcy pszczół, a w planach jest rychłe powiększenie tej populacji do około 350 tysięcy. W ubiegłym roku miodobranie przyniosło urzędnikom prawie 150 kilogramów miodu. Został on później wykorzystywany jako promocyjny prezent od miasta. Sama pasieka stanowi również atrakcję, którą odwiedzają przybyłe do Urzędu oficjalne delegacje.

"Zakładając pasiekę, chcieliśmy zwrócić uwagę na pewne niepokojące zjawisko, co mam nadzieję da efekt edukacyjny wśród mieszkańców, przede wszystkim tych najmłodszych" - mówi w rozmowie z PAP prezydent Ciechanowa Krzysztof Kosiński. Zdaniem urzędników tutejsze pszczoły są bardzo łagodne i szybko przyzwyczajono się do ich obecności. Urząd Miasta nie wyklucza, że w przyszłości na innych obiektach w Ciechanowie mogą powstać podobne pasieki oraz obszary przyjazne pszczołom, takie jak łąki kwietne.

Pszczoły z ciechanowskiego ratusza raz w tygodniu dogląda specjalnie zatrudniony w tym celu pszczelarz. Pasieka zajmuje powierzchnię około 30 km2. Całość projektu została zrealizowana dzięki wsparciu Powiatowego Koła Pszczelarzy w Ciechanowie oraz lokalnemu przedsiębiorcy, który wcześniej zainstalował ule na dachu swej firmy.

Opracowano na podstawie:
Agropolska, Niebawem pierwsze tegoroczne miodobranie z pasieki na dachu ratusza, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/niebawem-pierwsze-tegoroczne-miodobranie-z-pasieki-na-dachu-ratusza,7139.html, Data publikacji: 2019.04.23, Data odczytu: 2019.04.25

Farmer.pl, Ciechanów: niebawem pierwsze tegoroczne miodobranie z pasieki na dachu Urzędu Miasta, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/ciechanow-niebawem-pierwsze-tegoroczne-miodobranie-z-pasieki-na-dachu-urzedu-miasta,85378.html, Data publikacji: 2019.04.23, Data odczytu: 2019.04.25



Liczba wyświetleń artykułu: 714

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Parczelina trójlistkowa – roślina miododajna

Właściwości miodu rzepakowego

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Miód z dziką różą

Puszysty omlet z bananami