Portal Pszczelarski

Pszczoły w warszawskiej Szybkiej Kolei Miejskiej

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka kolejowa

Według informacji portalu Rynek Kolejowy, na terenie zaplecza techniczno-postojowego warszawskiej Szybkiej Kolei Miejskiej, w odległości 6 kilometrów w linii prostej od Pałacu Kultury i Nauki, stanęło pięć uli, w których mieszka około 300 tysięcy pszczół. Pasieka funkcjonuje tu od 14 kwietnia 2019 roku, a pszczoły mają do dyspozycji ponad 22 hektary zielonego terenu.

Szybka Kolej Miejska podkreśla, że chce zaznaczyć rolę, jaką odgrywają pszczoły w środowisku naturalnym. Jak informują władze Spółki, mają świadomość znaczenia tych owadów dla ekosystemu i chcą poprzez swoje działanie dopomóc w zachowaniu i rozwoju zagrożonej populacji.

Przedsiębiorstwo w realizację projektu zaangażowało pszczelarza z zamiłowania Marcina Migdara, którego pasieki zlokalizowane są na warszawskim Wilanowie oraz w Beskidzie Niskim. Jego zdaniem decyzja podjęta przez SKM przyniesie pozytywne skutki nie tylko pszczołom, ale również Spółce. "Jestem wdzięczny Szybkiej Kolei Miejskiej za tak entuzjastyczne podejście do tematu propagowania pszczelarstwa w środowisku miejskim i wyrażenie zgody na umiejscowienie pasieki na terenie administrowanym przez Spółkę. Dzięki tej decyzji, SKM dołączyła do elitarnego grona firm i instytucji, które promują i wspierają ideę pszczelarstwa miejskiego" - mówi Portalowi Kolejowemu pszczelarz. 

Opracowano na podstawie:
Rynek Kolejowy, Pszczoły latają w SKM Warszawa, https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pszczoly-lataja-w-skm-91578.html, Data publikacji: 2019.04.20, Data odczytu: 2019.04.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1546

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Racuchy z bananami i miodem

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem