Portal Pszczelarski

Sukces pszczelarzy z Drogomyśla 2019

pszczelarstwo zachodniopomorskie Pasieka Dziki Miód miód pitny

Jak informuje szczecińska Gazeta Wyborcza, pszczelarze z rodzinnej Pasieki Dziki Miód z Drogomyśla w województwie zachodniopomorskim zdobyli dwa złote i dwa brązowe medale na The Mazer Cup w Denver – największym i najbardziej prestiżowym konkursie poświęconym miodom pitnym na świecie.

W konkursie jury oceniało m.in. smak i bukiet, aromat, konsystencję oraz barwę miodów pitnych. W rezultacie złotymi medalami zostały wyróżnione, w kategorii miodów pitnych tradycyjnych: "Flight of the Bumblebee" – "Lot Trzmiela" oraz kategorii Cyser – miodów z dodatkiem jabłek: "Jabczak". Trzecie miejsce na podium wśród Pyment – miodów z dodatkiem winogron zdobył "Zwiegeld", a kategorii Varietal – miodów pitnych z jednego gatunku miodu: "Barrel C Acacia".

Anna i Krzysztof Piwowarowie prowadzący Pasiekę Dziki Miód pokonali w Denver setki pszczelarzy z całego świat. Jak zapewniają na swojej stronie, miód rzepakowy i inne produkty pszczele pozyskują "na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów". Wspólnie zapewniają: "Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy zgodnie z zasadami ekologii i zgodnie z zasadami zdrowego żywienia".

Opracowano na podstawie:
Gazeta Wyborcza, Ci pszczelarze wiedzą, jak robić dobre miody pitne. W USA zdobyli aż cztery medale, http://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,24571475,ci-pszczelarze-wiedza-jak-robic-dobre-miody-pitne-w-usa-zdobyli.html, Data publikacji: 2019.03.21, Data odczytu: 2019.03.27

Czytaj również:

Jak powstaje miód pitny?



Liczba wyświetleń artykułu: 1087

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności