Portal Pszczelarski

Za pomocą miodu można mierzyć zanieczyszczenie powietrza

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Kanadzie analiza miodu miód zastosowanie miodu

Jak informuje portal WhatNext, naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie odkryli, że pszczoły mogą stanowić istotną pomóc w pomiarach zanieczyszczeń powietrza w miastach. Kluczowa w tej kwestii jest analiza miodu.

Na podstawie badań miodów zebranych w Vancouver naukowcy stwierdzili, że niewielkie ilości izotopów ołowiu w miodzie są na tyle charakterystyczne, że można według tego określić, skąd pochodzi ten ołów. Badacze na tej podstawie potrafili odpowiedzieć, jakie jest zagęszczenie ruchu ulicznego w miejscu pochodzenia miodu i czy gdzieś w pobliżu jest prowadzona działalności przemysłowa. Badania były oparte na bardzo dokładnym mierzeniu pierwiastków w miliardowych częściach.

Jednocześnie po analizie składu chemicznego miodu naukowcy uznali Vancouver za wyjątkowo czyste miejsce, także w odniesieniu do innych obszarów Kolumbii Brytyjskiej. Odnaleziony w miodach ołów nie pochodzi z lokalnego źródła, lecz prawdopodobnie to zanieczyszczenie przybyło do portu w Vancouver z Azji Wschodniej.

Opracowano na podstawie:

What Next, Pszczoły są sposobem na zmierzenie poziomu zanieczyszczenia, https://whatnext.pl/pszczoly-sa-sposobem-na-zmierzenie-poziomu-zanieczyszczenia/.html , Data publikacji: 2019.03.26, Data odczytu: 2019.03.30



Liczba wyświetleń artykułu: 1202

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kurczak w różowej marynacie

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli