Portal Pszczelarski

Jak zbudować ul Dadanta? - przygotowanie do budowy oraz korpus gniazdowy

Na obrazku: rysunek techniczny ula Dadanta leżaka. Źródło obrazka: Encyklopedia pszczelarska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s. 224.

ul Dadanta budowa ula Dadanta wymiary ula Dadanta korpus korpus gniazdowy korpus gniazdowego ula Dadanta wymiary korpusu gniazdowego ula Dadanta

Jak zbudować ul Dadanta?

Ul Dadanta jest jednym z najpowszechniejszych i najczęściej stosowanych przez pszczelarzy rodzajów uli. Można kupić ul gotowy, jednak równie dobrze można zbudować go samodzielnie i dostosować jego budowę do indywidualnych potrzeb.

Przed rozpoczęciem budowy jakiegokolwiek ula (czy to warszawskiego, czy Dadanta), musimy znać podstawowe parametry, gdyż z nich wynikają później wszystkie inne wymiary. Zwróćmy uwagę przede wszystkim na podstawowe odległości:
- między listewkami bocznymi ramek a ścianami ula (7,5-8 cm)
- między środkowymi liniami beleczek ramek (3,75 cm), przy szerokości beleczek 2,5 cm oraz szerokości uliczek między ramkami 1,25 cm
- między dennicą a dolnymi beleczkami ramek (2-2,2 cm)
- między dolną beleczką ramki górnego korpusu a górną beleczką ramki dolnego korpusu (1 cm).
Oprócz tego istotne są też otwory wylotowe, których wysokość powinna mieć 2 cm

Zanim zabierzemy się za budowę ula, warto bardzo dobrze poznać jego budowę. Wtedy zestawienie wszystkich elementów w jedną całość nie będzie stanowiło żadnego problemu. Początkujący pszczelarze powinni budować ul Dadanta zgodnie ze wszystkimi wskazówkami. Doświadczeni hodowcy pszczół mogą natomiast pozwolić sobie na pewne ulepszenia czy niewielkie zmiany konstrukcyjne, dzięki czemu dopasują ul do potrzeb własnej pasieki.

Ściany korpusu
Najważniejszym elementem ula Dadanta, jak i każdego innego typu ula, jest korpus gniazdowy. Powinna to być duża skrzynia połączona na stałe z dnem i poddaszem. Wewnętrzne wymiary korpusu to 565 mm długości, 450 mm szerokości oraz 320 mm wysokości. Przednia i tylna ściana powinny być podwójne (grubość 75 mm), a przestrzenie między ścianą wewnętrzną i zewnętrzną nie mogą być puste, tylko wypełnione materiałem izolacyjnym. Chodzi o to, by pszczoły wewnątrz ula miały ciepło i cicho. Ścianę wewnętrzną korpusu wykonuje się z desek o grubości 20 mm. Łączy się je poprzez wpustkę obcą oraz skleja wodoodpornym klejem.

Na wykonanie ściany zewnętrznej potrzebujemy wąskiej szalówki o grubości około 17 mm. Przybija się ją poziomo na zakładkę. Pamiętajmy, by drewno wykorzystywane do budowy ula było sprawdzone i odpowiednio suche. W przeciwnym razie narazimy ul na działanie wilgoci, co przełoży się nie tylko na mikroklimat we wnętrzu, ale też na trwałość i wytrzymałość ścian. Gdy ściany są już gotowe, na wewnętrznych górnych krawędziach korpusu trzeba wyciąć wręgi do zawieszania ramek. One również powinny mieć odpowiednie wymiary: 11 mm szerokości oraz 10 mm wysokości.

Boczne ściany ula wykonujemy z desek o grubości 20 mm, które przybijane są poziomo na zakładkę. Ściany można połączyć poprzez łączenie na narożach na pionowe słupki zaopatrzone we wręgi – do nich przybija się deski ścian. Dzięki temu połączenie tworzy sztywną i stabilną konstrukcję.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janieszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 87-91

Zobacz również:

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Ul Dadanta - podstawowe informacje

Ul Dadanta - historia powstania oraz wymiary pierwowzoru

Ul Dadanta - zalety i wady

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 76751

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-11-13 23:04:50

I teraz będę miał zagwozdkę - budować samemu, czy kupować!



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu