Portal Pszczelarski

Jak zbudować ul Dadanta? - przygotowanie do budowy oraz korpus gniazdowy

Na obrazku: rysunek techniczny ula Dadanta leżaka. Źródło obrazka: Encyklopedia pszczelarska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s. 224.

ul Dadanta budowa ula Dadanta wymiary ula Dadanta korpus korpus gniazdowy korpus gniazdowego ula Dadanta wymiary korpusu gniazdowego ula Dadanta

Jak zbudować ul Dadanta?

Ul Dadanta jest jednym z najpowszechniejszych i najczęściej stosowanych przez pszczelarzy rodzajów uli. Można kupić ul gotowy, jednak równie dobrze można zbudować go samodzielnie i dostosować jego budowę do indywidualnych potrzeb.

Przed rozpoczęciem budowy jakiegokolwiek ula (czy to warszawskiego, czy Dadanta), musimy znać podstawowe parametry, gdyż z nich wynikają później wszystkie inne wymiary. Zwróćmy uwagę przede wszystkim na podstawowe odległości:
- między listewkami bocznymi ramek a ścianami ula (7,5-8 cm)
- między środkowymi liniami beleczek ramek (3,75 cm), przy szerokości beleczek 2,5 cm oraz szerokości uliczek między ramkami 1,25 cm
- między dennicą a dolnymi beleczkami ramek (2-2,2 cm)
- między dolną beleczką ramki górnego korpusu a górną beleczką ramki dolnego korpusu (1 cm).
Oprócz tego istotne są też otwory wylotowe, których wysokość powinna mieć 2 cm

Zanim zabierzemy się za budowę ula, warto bardzo dobrze poznać jego budowę. Wtedy zestawienie wszystkich elementów w jedną całość nie będzie stanowiło żadnego problemu. Początkujący pszczelarze powinni budować ul Dadanta zgodnie ze wszystkimi wskazówkami. Doświadczeni hodowcy pszczół mogą natomiast pozwolić sobie na pewne ulepszenia czy niewielkie zmiany konstrukcyjne, dzięki czemu dopasują ul do potrzeb własnej pasieki.

Ściany korpusu
Najważniejszym elementem ula Dadanta, jak i każdego innego typu ula, jest korpus gniazdowy. Powinna to być duża skrzynia połączona na stałe z dnem i poddaszem. Wewnętrzne wymiary korpusu to 565 mm długości, 450 mm szerokości oraz 320 mm wysokości. Przednia i tylna ściana powinny być podwójne (grubość 75 mm), a przestrzenie między ścianą wewnętrzną i zewnętrzną nie mogą być puste, tylko wypełnione materiałem izolacyjnym. Chodzi o to, by pszczoły wewnątrz ula miały ciepło i cicho. Ścianę wewnętrzną korpusu wykonuje się z desek o grubości 20 mm. Łączy się je poprzez wpustkę obcą oraz skleja wodoodpornym klejem.

Na wykonanie ściany zewnętrznej potrzebujemy wąskiej szalówki o grubości około 17 mm. Przybija się ją poziomo na zakładkę. Pamiętajmy, by drewno wykorzystywane do budowy ula było sprawdzone i odpowiednio suche. W przeciwnym razie narazimy ul na działanie wilgoci, co przełoży się nie tylko na mikroklimat we wnętrzu, ale też na trwałość i wytrzymałość ścian. Gdy ściany są już gotowe, na wewnętrznych górnych krawędziach korpusu trzeba wyciąć wręgi do zawieszania ramek. One również powinny mieć odpowiednie wymiary: 11 mm szerokości oraz 10 mm wysokości.

Boczne ściany ula wykonujemy z desek o grubości 20 mm, które przybijane są poziomo na zakładkę. Ściany można połączyć poprzez łączenie na narożach na pionowe słupki zaopatrzone we wręgi – do nich przybija się deski ścian. Dzięki temu połączenie tworzy sztywną i stabilną konstrukcję.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janieszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 87-91

Zobacz również:

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Ul Dadanta - podstawowe informacje

Ul Dadanta - historia powstania oraz wymiary pierwowzoru

Ul Dadanta - zalety i wady

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 72998

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-11-13 23:04:50

I teraz będę miał zagwozdkę - budować samemu, czy kupować!



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie