Portal Pszczelarski

Warroza szerzy się wśród pszczół. Nie można jej lekceważyć

pszczelarstwo w Polsce warroza Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, wśród pszczelich rodzin odnotowuje się coraz więcej zachorowań spowodowanych przez warrozę. W rozmowie z PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk rekomenduje pszczelarzom jak walczyć z tym zagrożeniem.

"Wystarczyło kilka ciepłych dni i pszczoły wyruszyły z uli na obloty. Nie zrobiły tego jeszcze wszystkie pszczele rodziny, ale wiele" - mówił Józef Zysk w wywiadzie. Jego zdaniem świadczy to, że pszczoły dobrze przetrwały zimę. Zagrożeniem jest jednak obecnie warroza – pasożytujące na pszczołach groźne roztocza. Wystarczy, że jedynie kilka pszczół jest nimi zarażonych, by zginął cały ul.

Prezes Warmińsko-Mazurskiego Związku Pszczelarzy jako główną przyczynę wzrostu zachorowań wskazuje łagodną pogodę w okresie jesienno-zimowym. "Warrozie niestety sprzyjała ciepła jesień i ciepła zima. Mimo że pszczelarze odymiali pszczoły nawet późną jesienią, warroza przetrwała w ulach. Trzeba jak najszybciej przystąpić do walki z nią, w przeciwnym razie wiele pszczelich rodzin zginie" - powiedział związkowiec.

Józef Zysk radzi pszczelarzom intensywne odymianie uli i zmianę dotychczas stosowanych leków do walki z warrozą. Roztocza te mogą się bowiem po jakimś czasie uodparniać na aplikowane preparaty. "Odymiać pszczoły należy, gdy tylko zrobi się ciepło, ok. 10 stopni Celsjusza wystarczy. Trzeba to robić, gdy pszczoły są w ulu, bo w przeciwnym razie te, które są chore, a wyleciały z ula, rozniosą chorobę na pozostałe owady" – radzi prezes Związku.

Odymianie powinno zapobiec wyleganiu się kolejnych pszczół z warrozą. Należy ten proces rozpocząć jednak jak najszybciej, ponieważ matki nie znoszą jeszcze dużej ilości czerwu. Potem może być już za późno, gdyż matki zaczną składać więcej jajeczek, zasklepionych woskiem i odymianie nie przyniesie rezultatów – młode pszczoły wylęgnął się z roztoczem. "Apeluję, by pszczelarze ruszyli do odymiania przy pierwszym ciepłym dniu. To najlepszy czas na takie zabiegi" - podkreślił Józef Zysk.

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Warroza atakuje pszczoły, http://www.farmer.pl/fakty/warroza-atakuje-pszczoly,84234.html, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.05

Sadyiogrody.pl, Warmińsko- mazurskie: pszczoły dobrze przetrwały zimę. Problemem jest warroza, http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/warminsko_mazurskie_pszczoly_dobrze_przetrwaly_zime_problemem_jest_warroza,16998.html, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1979

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Puszysty omlet z bananami

Pancakes cytrynowe z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Pszczelarstwo miejskie – ekologiczna moda miast

Pszczoły miodne w snach

Linia pszczół MJ

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem