Portal Pszczelarski

Warroza szerzy się wśród pszczół. Nie można jej lekceważyć

pszczelarstwo w Polsce warroza Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, wśród pszczelich rodzin odnotowuje się coraz więcej zachorowań spowodowanych przez warrozę. W rozmowie z PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk rekomenduje pszczelarzom jak walczyć z tym zagrożeniem.

"Wystarczyło kilka ciepłych dni i pszczoły wyruszyły z uli na obloty. Nie zrobiły tego jeszcze wszystkie pszczele rodziny, ale wiele" - mówił Józef Zysk w wywiadzie. Jego zdaniem świadczy to, że pszczoły dobrze przetrwały zimę. Zagrożeniem jest jednak obecnie warroza – pasożytujące na pszczołach groźne roztocza. Wystarczy, że jedynie kilka pszczół jest nimi zarażonych, by zginął cały ul.

Prezes Warmińsko-Mazurskiego Związku Pszczelarzy jako główną przyczynę wzrostu zachorowań wskazuje łagodną pogodę w okresie jesienno-zimowym. "Warrozie niestety sprzyjała ciepła jesień i ciepła zima. Mimo że pszczelarze odymiali pszczoły nawet późną jesienią, warroza przetrwała w ulach. Trzeba jak najszybciej przystąpić do walki z nią, w przeciwnym razie wiele pszczelich rodzin zginie" - powiedział związkowiec.

Józef Zysk radzi pszczelarzom intensywne odymianie uli i zmianę dotychczas stosowanych leków do walki z warrozą. Roztocza te mogą się bowiem po jakimś czasie uodparniać na aplikowane preparaty. "Odymiać pszczoły należy, gdy tylko zrobi się ciepło, ok. 10 stopni Celsjusza wystarczy. Trzeba to robić, gdy pszczoły są w ulu, bo w przeciwnym razie te, które są chore, a wyleciały z ula, rozniosą chorobę na pozostałe owady" – radzi prezes Związku.

Odymianie powinno zapobiec wyleganiu się kolejnych pszczół z warrozą. Należy ten proces rozpocząć jednak jak najszybciej, ponieważ matki nie znoszą jeszcze dużej ilości czerwu. Potem może być już za późno, gdyż matki zaczną składać więcej jajeczek, zasklepionych woskiem i odymianie nie przyniesie rezultatów – młode pszczoły wylęgnął się z roztoczem. "Apeluję, by pszczelarze ruszyli do odymiania przy pierwszym ciepłym dniu. To najlepszy czas na takie zabiegi" - podkreślił Józef Zysk.

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Warroza atakuje pszczoły, http://www.farmer.pl/fakty/warroza-atakuje-pszczoly,84234.html, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.05

Sadyiogrody.pl, Warmińsko- mazurskie: pszczoły dobrze przetrwały zimę. Problemem jest warroza, http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/warminsko_mazurskie_pszczoly_dobrze_przetrwaly_zime_problemem_jest_warroza,16998.html, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.05



Liczba wyświetleń artykułu: 2068

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem