Portal Pszczelarski

Francja zakazuje pestycydów, by ratować pszczoły

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Francji neonikotynoidy acetamipryd tiaklopryd pestycydy

Jak informują portale Agropolska i Zmiany na Ziemi, Francja zdecydowała się zakazać stosowania wszystkich środków ochrony roślin zagrażających pszczołom. Będzie to pierwsze państwo na świecie, które wprowadzi takie regulacje.

Do tej pory na terytorium Unii Europejskiej obowiązywał zakaz stosowania pestycydów na bazie klotianidyny, imidakloprydu i tiametoksamu, należących do grupy neonikotynoidów. Jest to wynik przyjętego w maju 2018 roku unijnego rozporządzenia. Paryż chce obecnie rozszerzyć tę listę o tiaklopryd oraz acetamipryd.

Zdaniem naukowców pestycydy neonikotynoidowe atakują centralny układ nerwowy owadów. Prowadzi to do zmniejszenia płodności, utraty pamięci oraz orientacji w terenie. W konsekwencji pszczoły nie potrafią znaleźć drogi powrotnej do ula i są skazane na pewną śmierć. Podobne skutki działania tych środków wykazano u innych owadów oraz ptaków.

Francja jest również pierwszym krajem, gdzie zastosowano śmiercionośne dla pszczół pestycydy. W 1994 roku w ciągu kilku dni na tamtejszych polach doszło do śmierci około 400 tysięcy rodzin pszczelich. Wydarzenie to nazwano "dywanem martwych pszczół". 

Opracowano na podstawie:

Agropolska, Pierwsi zakazali stosowania pestycydów, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/europa/pierwsi-zakazali-stosowania-pestycydow,1096.html, Data publikacji: 2019.03.05, Data odczytu: 2019.03.06

Zmiany na Ziemi, Francja będzie pierwszym krajem, który zakazał stosowania pestycydów zabójczych dla pszczół, https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/francja-bedzie-pierwszym-krajem-ktory-zakazal-stosowania-pestycydow-zabojczych-dla-pszczol.htm, Data publikacji: 2019.03.04, Data odczytu: 2019.03.06



Liczba wyświetleń artykułu: 1994

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie