Portal Pszczelarski

Podkarpackie pszczoły przystąpiły do zbiorów

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon sezon pasieczny 2019-2020

Jak podaje portal farmer.pl powołując się na informacje Polskiej Agencji Prasowej, w ocenie podkarpackich pszczelarzy tamtejsze pszczoły dobrze przetrzymały zimę. Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon twierdzi nawet, że już zebrał pierwsze pyłki z kwiatów, m.in. wierzby iwy, leszczyny czy olchy.

Powodem tak wczesnego rozpoczęcia pracy przez pszczoły jest pogoda. "Wynika to przede wszystkim z łagodnej zimy. Kilkudniowe mrozy nie miały większego wpływu na zimowe przetrwanie pszczół. Należy mieć nadzieję, że nie czekają nas jeszcze anomalie pogodowe" – powiedział w rozmowie z PAP Dylon. Pszczoły mają opuszczać ule w dni słoneczne przy temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza. Prezes szacuje również, że ubytki w pasiekach oscylują na podobnym poziomie jak przed rokiem i wynoszą około 15 procent.

Niemałe kłopoty sprawiły natomiast szalejące ostatnio nad Polską wichury. "Podmuchy wiatru przewracały ule. Na pasieki spadały drzewa, czy konary. Takich sygnałów odebraliśmy kilkanaście" – stwierdził Tadeusz Dylon. 

W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy opiekujących się ponad 110 tysiącami rodzin pszczelich. Średnio na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. W tym regionie największą popularnością cieszy się miód ze spadzi iglastej. Wytwarza go ponad połowa pasiek z rosy miodowej występującej latem na igłach oraz gałęziach jodły i świerka. W najbliższym czasie tutejsze pszczoły powinny przystąpić do zebrania nektaru z kwiatów, m.in. tarniny oraz mniszka lekarskiego i pospolitego. Zbiory te potrwają do końca maja.

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Na Podkarpaciu pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/na-podkarpaciu-pszczoly-w-dobrej-kondycji-po-zimie,84449.html, Data publikacji: 2019.03.12, Data odczytu: 2019.03.12



Liczba wyświetleń artykułu: 1338

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie