Portal Pszczelarski

Podkarpackie pszczoły przystąpiły do zbiorów

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon sezon pasieczny 2019-2020

Jak podaje portal farmer.pl powołując się na informacje Polskiej Agencji Prasowej, w ocenie podkarpackich pszczelarzy tamtejsze pszczoły dobrze przetrzymały zimę. Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon twierdzi nawet, że już zebrał pierwsze pyłki z kwiatów, m.in. wierzby iwy, leszczyny czy olchy.

Powodem tak wczesnego rozpoczęcia pracy przez pszczoły jest pogoda. "Wynika to przede wszystkim z łagodnej zimy. Kilkudniowe mrozy nie miały większego wpływu na zimowe przetrwanie pszczół. Należy mieć nadzieję, że nie czekają nas jeszcze anomalie pogodowe" – powiedział w rozmowie z PAP Dylon. Pszczoły mają opuszczać ule w dni słoneczne przy temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza. Prezes szacuje również, że ubytki w pasiekach oscylują na podobnym poziomie jak przed rokiem i wynoszą około 15 procent.

Niemałe kłopoty sprawiły natomiast szalejące ostatnio nad Polską wichury. "Podmuchy wiatru przewracały ule. Na pasieki spadały drzewa, czy konary. Takich sygnałów odebraliśmy kilkanaście" – stwierdził Tadeusz Dylon. 

W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy opiekujących się ponad 110 tysiącami rodzin pszczelich. Średnio na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. W tym regionie największą popularnością cieszy się miód ze spadzi iglastej. Wytwarza go ponad połowa pasiek z rosy miodowej występującej latem na igłach oraz gałęziach jodły i świerka. W najbliższym czasie tutejsze pszczoły powinny przystąpić do zebrania nektaru z kwiatów, m.in. tarniny oraz mniszka lekarskiego i pospolitego. Zbiory te potrwają do końca maja.

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Na Podkarpaciu pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/na-podkarpaciu-pszczoly-w-dobrej-kondycji-po-zimie,84449.html, Data publikacji: 2019.03.12, Data odczytu: 2019.03.12



Liczba wyświetleń artykułu: 1122

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku