Podkarpackie pszczoły przystąpiły do zbiorów
Jak podaje portal farmer.pl powołując się na informacje Polskiej Agencji Prasowej, w ocenie podkarpackich pszczelarzy tamtejsze pszczoły dobrze przetrzymały zimę. Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon twierdzi nawet, że już zebrał pierwsze pyłki z kwiatów, m.in. wierzby iwy, leszczyny czy olchy.
Powodem tak wczesnego rozpoczęcia pracy przez pszczoły jest pogoda. "Wynika to przede wszystkim z łagodnej zimy. Kilkudniowe mrozy nie miały większego wpływu na zimowe przetrwanie pszczół. Należy mieć nadzieję, że nie czekają nas jeszcze anomalie pogodowe" – powiedział w rozmowie z PAP Dylon. Pszczoły mają opuszczać ule w dni słoneczne przy temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza. Prezes szacuje również, że ubytki w pasiekach oscylują na podobnym poziomie jak przed rokiem i wynoszą około 15 procent.
Niemałe kłopoty sprawiły natomiast szalejące ostatnio nad Polską wichury. "Podmuchy wiatru przewracały ule. Na pasieki spadały drzewa, czy konary. Takich sygnałów odebraliśmy kilkanaście" – stwierdził Tadeusz Dylon.
W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy opiekujących się ponad 110 tysiącami rodzin pszczelich. Średnio na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. W tym regionie największą popularnością cieszy się miód ze spadzi iglastej. Wytwarza go ponad połowa pasiek z rosy miodowej występującej latem na igłach oraz gałęziach jodły i świerka. W najbliższym czasie tutejsze pszczoły powinny przystąpić do zebrania nektaru z kwiatów, m.in. tarniny oraz mniszka lekarskiego i pospolitego. Zbiory te potrwają do końca maja.
Opracowano na podstawie:
Farmer.pl, Na Podkarpaciu pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/na-podkarpaciu-pszczoly-w-dobrej-kondycji-po-zimie,84449.html, Data publikacji: 2019.03.12, Data odczytu: 2019.03.12
Liczba wyświetleń artykułu: 1990
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!