Portal Pszczelarski

Ziołomiody – produkty pszczele

Na zdjęciu: miód i zioła. Źródło zdjęcia: miodswiece.w.interia.pl/images/temp/ziolomiody.png

ziołomiody ziołomiód produkt pszczeli pożywka właściwości ziołomiodów skład chemiczny ziołomiodów ziołomiód aloesowy ziołomiód pokrzywowy ziołomiód aroniowy ziołomiód sosnowy ziołomiód głogowy ziołomiód rumiankowy ziołomiód brokułowy ziołomiód miętowy ziołomiód nagietkowy smak ziołomiodu

Ziołomiody to, wbrew pozorom, nie są miody, wytwarzane przez pszczoły z pożytków, na których rosną popularne zioła. Takie produkty nazywałyby się po prostu miodami ziołowymi. Nazwa ziołomiody wskazuje natomiast na nieco sztuczne pochodzenie produktu.

Pochodzenie ziołomiodów nie jest, co prawda, całkowicie naturalne, jednak nie oznacza to, że mają one mniej właściwości zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – łączą w sobie pozytywne właściwości miodów i ziół leczniczych. Jak powstają? Pierwszym elementem jest wytworzenie z ziół odpowiednich wyciągów, które później łączy się z cukrem i w formie takiej pożywki podaje się pszczołom.

Czym się różni skład chemiczny ziołomiodów od zwykłych miodów? Podstawowy skład praktycznie niczym. Tak samo zawierają wodę, węglowodany, związki azotowe, kwasy czy enzymy. Różnica pojawia się na poziomie biopierwiastków – ilość mikroelementów, makroelementów i witamin jest w ziołomiodach dużo wyższa niż w naturalnych miodach. Ma to oczywiste przełożenie na ich właściwości lecznicze i profilaktyczne. Zawartość najważniejszych dla człowieka biopierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk jest aż dziesięć razy wyższa. Regularne spożywanie ziołomiodów może mieć na nasz organizm dużo lepszy wpływ niż suplementy apteczne.

Wybór ziołomiodów jest naprawdę szeroki – bez problemu w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością dostaniemy co najmniej kilkanaście rodzajów, między innymi: aloesowy, pokrzywowy, aroniowy, sosnowy, głogowy, rumiankowy, brokułowy, miętowy, nagietkowy. W smaku każdego z ziołomiodów bez problemu odnajdziemy nutę, która pozwoli nam ocenić, jakie wyciągi czy pożywki roślinne były podawane pszczołom.

Opracowano na podstawie:
Bogdan Kędzia, Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235

Zobacz również:

Właściwości ziołomiodów

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4763

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 09:15:14

A coś więcej o rodzajach ziołomiodów można poczytać? Konkretnie chodzi mi o właściwości lecznicze

emil 2013-12-31 13:19:09

Myślę, że z czasem będziemy systematycznie umieszczać artykuły, które będą cieszyć się popularnością wśród Czytelników.



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem